Eltörlik az idei nyári olimpiai játékokat? Ilyen rémhíreknek is megágyazott a koronavírus

2020. február 1. - 20:43 | Külföld

Sok kényelmetlenséget okoz az eddig megfékezhetetlennek tűnő koronavírus. Elég csak arra gondolni, hogy nehézkesebbé válnak a repülős utak, vagy arra, hogy a világgazdaság növekedésére is negatív hatással lesz a járvány. Ma már arról cikkeznek a lapok, hogy a vírus ügye jó táptalajat biztosít a rémhíreknek is.

Eltörlik az idei nyári olimpiai játékokat? Ilyen rémhíreknek is megágyazott a koronavírus
Illusztráció (wikipédia)

Hogy a nyavalya gócpontjának számító Kínában szigorú lépéseket tesznek, nem is kell csodálkozni. Mi is írtunk arról, hogy például a Kínai Labdarúgó Szövetség a koronavírus terjedése miatt minden hazai rendezésű válogatott mérkőzést elhalasztott idén. Vagy itt van az a döntés, miszerint egy évvel elhalasztották, így csak 2021-ben kerül sor a márciusra tervezett fedettpályás atlétikai-világbajnokságra, amelynek a kínai Nancsing lesz a házigazdája.

Az ilyen hírek meg gondosan megágyaztak annak a hoaxnak is, hogy az eredetileg július 24-re meghirdetett tokiói 2020. évi nyári olimpiai játékokat eltörlik.

A hírlapi kacsát a brit Guardian szerint a német DPA hírügynökség egyik híre indította el, ami beszámolt arról, hogy az ENSZ egészségügyi szervezete komoly tárgyalásokat folytat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság illetékeseivel a kialakult helyzetről. A hírügynökség megjegyezte, hogy a koronavírus terjedése hatást gyakorolhat az olimpiára is. Ezt a hírt aztán felkapta a japán sajtó, és aztán tízezrek osztották meg azt „Tokyo Olympics Cancelled“ (Eltörölték a tokiói olimpiát) hashtaggel. Ezt a híresztelést határozottan cáfolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Remélhetőleg nyárra már ellenőrzés alatt tartják a vírus ügyét.

(denníkN/para)