Eltörölhetik a házi feladatokat? Az oktatásügyi tárca reagált Gröhling javaslatára

2023. április 30. - 09:29 | Belföld

Branislav Gröhling korábbi oktatásügyi miniszter szerint májusban az iskolák kipróbálhatnák, miként tudnának működni kötelező házi feladatok nélkül.

Eltörölhetik a házi feladatokat? Az oktatásügyi tárca reagált Gröhling javaslatára
Fotó: TASR - illusztráció

Ha az iskola kötelező házi feladat nélkül tanít, akkor motivált az innovatív, korszerű és gyakorlati oktatásra. Ezt Branislav Gröhling (SaS) volt oktatási miniszter jelentette ki, aki a pénteki tájékoztatón arra szólította fel az iskolákat, hogy vegyenek részt a "Május házi feladat nélkül az iskolában" című kihívásban.

"Májusban az iskolák kipróbálhatják, hogyan működik az oktatás kötelező házi feladat nélkül" - mondta Gröhling. Hozzátette, az előny nem csak a szülők és a tanulók tehermentesítése vagy a több szabadidő biztosítása. "A tevékenység célja, hogy a tanuló a tananyagot közvetlenül az órán tanulja meg” – hangsúlyozta.

Szerinte fontos, hogy a diák aktív legyen, elsajátítsa a tananyagot, majd a tanár ellenőrizze, hogy a tanulók megértették-e a tananyagot. "Az órákon nem az a fontos, hogy megtanulták-e, hanem az, hogy minden diák megértette-e" - mondta.

Gröhling szerint már több iskola is kötelező házi feladat nélkül működik, számuk pedig fokozatosan növekszik.

„A házi feladatot semmilyen törvény vagy rendelet nem írja elő. Csak az iskolákon múlik, hogy adnak-e ki házi feladatot" – pontosította.

A korábbi miniszter javaslatára a Ján Horecký vezette oktatási tárca is reagált. A minisztérium szerint a kötelező házi feladat az „iskolai kultúra“ része, ezért nem is lenne helyénvaló, ha a minisztérium iránymutatást adna ebben.

„A pedagógusnak joga van megválasztani és alkalmazni a nevelés-oktatás pedagógiai módszereit, formáit, didaktikai eszközeit” – szögezte le az oktatási minisztérium, és egyúttal arra is figyelmeztettek, hogy egy ilyen törvény elfogadása esetében amennyiben a pedagógus úgy döntene, hogy mégis házi feladatot ad a diákoknak, akkor ez már törvénybe ütközne.


(startitup.sk/aktuality.sk)