Eltörölhetnék a gimis érettségi vizsga bizonyos fajtáit - a parlament gyorsan reagál a terjedő koronavírusra

2020. március 24. - 17:47 | Belföld

A képviselők gyorsított eljárásban tárgyalnak meg két, az új típusú koronavírus terjedésére reagáló kormányjavaslatot. A plénum kedd délután hagyta jóvá a gyorsított törvényalkotási eljárást. A két javaslat az igazságszolgáltatást és az iskolaügyet érinti.

Eltörölhetnék a gimis érettségi vizsga bizonyos fajtáit -  a parlament gyorsan reagál a terjedő koronavírusra

Az igazságszolgáltatást érintő törvényjavaslat értelmében az új típusú koronavírus terjedése miatt kitolhatnak bizonyos határidőket. Emellett módosulhat a Bírói Tanács tagjainak leváltási folyamata. A bíróságok a rendkívüli helyzet idején, illetve a veszélyhelyzet kihirdetése esetén csak halaszthatatlan ügyekben tarthatnák meg a tárgyalásokat. A törvény lehetővé tenné a jogi személyek számára, hogy a személyes találkozást mellőzve ülésezhessenek. A javaslatot az igazságügyi tárca dolgozta ki.

Az iskolákat érintő módosítási javaslat felhatalmazná az oktatási minisztert, hogy az oktatási törvény megkötéseit túllépve határozhasson az iskolaév tervezése szempontjából kulcsfontosságú dátumokról. Emellett eltörölhetné a középiskolai tanulmányokat lezáró vizsgák bizonyos fajtáit is, ahogy azt az új oktatásügyi miniszter is jelezte.

TASR