Eltűnnek a sárga vonatok, kirúgta a közlekedési miniszter a RegioJetet a Pozsony-Komárom vonalról; állítólag osztrák vonatokon utazhatunk decembertől

2020. szeptember 21. - 17:54 | Belföld

Decembertől a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) és az osztrák nemzeti vasúttársaság, az ÖBB szállítja majd az utasokat a Pozsony-Komárom vonalon. Andrej Dolezal közlekedési miniszter szerint olcsóbb lesz ez a megoldás és jobb lesz a színvonal is. A két cég két éven át üzemeltetheti a vonalat, ez alatt kell kiválasztani azt az új üzemeltetőt, akivel 10 évre köt majd szerződést az állam. A RegioJet már az alkalmazottak elbocsátást tervezi.

Eltűnnek a sárga vonatok, kirúgta a közlekedési miniszter a RegioJetet a Pozsony-Komárom vonalról; állítólag osztrák vonatokon utazhatunk decembertől
Fotó: Paraméter

Évente mintegy 200 ezer eurót spórol meg az állam az új üzemeltetővel a Pozsony-Komárom vasútvonalon, és állítja, hogy javul majd az utazás színvonala. „Ahogyan ígértem, a legjobb ajánlatot választottuk - jelentette ki Andrej Doležal (Sme rodina) közlekedésügyi miniszter. -

A következő két évben az utasok komfortos és megbízható utazásra számíthatnak.”

Andrej Doležal (Barak Dávid felvétele)

Osztrák komfort és megbízhatóság?

A komfortot az ÖBB fogja biztosítani, várhatóan a megbízhatóságot is, mivel a szlovák államvasút nem arról híres. A vonalon a miniszter ígérete szerint a Bécs-Marchegg-Pozsoyn vonalon közlekedő modern szerelvények járnak majd.

„Az ÖBB és a ZSSK több klimatizált vagont ajánlott, mint amennyit most a RegioJet használ” - tájékoztatta a Paramétert a közlekedési tárca.

Ezeket a klimatizált vagonokat elsősorban a Dunaszerdahely-Komárom szakaszon állítják majd üzembe.

A RegioJettel kötött szerződés idén decemberben jár le. „Már kiírtuk a transzparens tendert az üzemeltetőre ezen a szakaszon, a verseny győztese 2023-tól, egy évtizeden át szállíthatja majd az uatsokat” - tájékoztatott a miniszter.

Verseny nélkül 10 éves szerződés?

A miniszter szerint a RegioJet verseny nélkül akart újabb 10 éves szerződést magának. „A RegioJet ugyanis azzal az ajánlattal jött, hogy ha két éves szerződést kap, akkor csak öreg, 40 éves vagonokat küld a vonalra” - mondta a Paraméternek adott interjújában a miniszter. – Azt szerette volna, ha mindjárt, verseny nélkül, tíz évre kapja meg a szerződést. Csak ebben az esetben hozott volna új, emeletes szerelvényeket.”

A RegioJet 90 embert akar kirúgni

A RegioJet tegnap már bejelentette, hogy tömeges elbocsátásra készül. Aleš Ondrůj, a cseh társaság szóvivője közölte, hogy a törvényes határidők miatt már most lépniük kell, a RegioJet 90 embert készült elbocsátani, a felmondási idejük miatt pedig ezt már most meg kell tenni. A társaság alkalmazásában vonatvezetők, utaskísérők és jegyárusok voltak, némelyek ideiglenes, mások hosszú távú munkaszerződéssel rendelkeztek. Arról egyelőre nem beszéltek, hogy az új üzemeltető átveszi-e ezeket az embereket.

- lpj -

Címkék: RegioJet, ZSSK, ÖBB