Eltűnt egy utasszállító repülőgép Oroszország távol-keleti részén

2021. július 6. - 12:18 | Külföld

Eltűnt egy orosz légitársasághoz tartozó AN-26-os típusú utasszállító repülőgép 28 emberrel a fedélzetén az orosz távol-keleti Kamcsatka-félsziget felett - közölte kedden az ország katasztrófavédelmi minisztériuma. A mentőszolgálat szerint a repülőgép a tengerbe zuhanhatott, keresését sötétedésig folytatják.

Eltűnt egy utasszállító repülőgép Oroszország távol-keleti részén
Illusztrációs felvétel (TASR/AP)

A géppel, amely a régió fővárosából, Petropavlovszk-Kamcsatszkijból a félsziget északi részén 670 kilométerre fekvő Palana településre tartott, mintegy tíz kilométerre úti céljától, ereszkedés közben vesztette el a kapcsolatot a légiforgalmi irányítás - tette hozzá a tárca.

A tájékoztatás szerint helikopteres kutató- és mentőcsapatokat vezényeltek a térségbe. A Kamchatka Aviation Enterprise nevű légitársasághoz tartozó kéthajtóműves gép fedélzetén 22 utas és hattagú személyzet tartózkodott - derült ki a minisztérium közleményéből.

Értesülések szerint a gép utasai között volt egy építőipari vállalat helyi egységének vezérigazgatója. Korábban Tigil körzet hatóságai azt mondták a közszolgálati hírügynökségnek, hogy főként Palana lakosai voltak az eltűnt gép fedélzetén, mások között a település polgármestere, valamint a helyi közigazgatás három vezető beosztású tisztviselője.

A helyi meteorológiai szolgálat szerint a térségben a gép eltűnésekor felhős volt az időjárás, ennek ellenére a vízszintes látótávolság jó, és a szél is gyenge.

A katasztrófavédelem egy forrása azt mondta: előfordulhat, hogy hibáztak a gép pilótái a rossz látási körülmények között. A személyzet előzőleg nem számolt be semmilyen meghibásodásról.

A gépnek útja során végig a szárazföld fölött kellett repülnie, csak Palana előtt kellett kitérőt tennie a tenger fölé, hogy rá tudjon kanyarodni a leszállópályára.

Ez az AN-26-os 1982-ben állt forgalomba. Repülési engedélyt idén augusztus 30-áig kapott - derült ki elérhető információs forrásokból.

MTI