Eltűntek a bíróságról Kočner ügyének iratai

2018. október 23. - 15:49 | Belföld

Gál Gábor (Most-Híd) igazságügy-miniszter büntető feljelentést tesz a Technopol-ügy ügyiratának hiányzó részei miatt.

Eltűntek a bíróságról Kočner ügyének iratai
Gál Gábor igazságügyi miniszter a parlamentben (Fotó: TASR)

Ezt azután jelentette ki, hogy kedden személyesen ellenőrizte a Pozsony (Bratislava) I Járásbíróságon a médiában megjelent információkat arról, hogy az ügyirat egy része eltűnt.

„Beszéltem a Pozsony I Járásbíróság és a kerületi bíróság vezetőivel is. Lehetséges, hogy egyes személyeket is felelősségre kell majd vonni. Én a magam részéről büntető feljelentést teszek ismeretlen elkövető ellen” – jelentette ki Gál, hozzátéve: a hiányzó háromszáz oldal egy részét rekonstruálni lehet az ügyirat fénymásolatai alapján, melyeket idén márciusban készített az Igazságügyi Minisztérium.

A miniszter megerősítette, hogy az ügyiratból a 43. és a 330. oldal közötti rész hiányzik. Hogy ezek az oldalak mit tartalmaztak, nem tudta megmondani. Gál úgy véli, a hiányzó oldalakat valaki szándékosan vihette el, az ügyirathoz elmondása szerint sokan hozzáférhettek. Hozzátette: korábban már megtörtént, hogy egyéni mulasztás miatt valamely ügyirat egy részét máshol, más ügyiratban találták meg. „Az azonban kicsit gyanús nekem, hogy ennek az ügyiratnak éppen az a része hiányzik, amely nagyon fontos lehet az ügy felderítése szempontjából” – mondta.

A tárcavezető számára nem világos, hogy az illetékes személyek miért nem tettek már feljelentést. Állítása szerint a bíróság elnöke azzal érvelt, hogy hasonló esetek már korábban is történtek, ráadásul az ügyiratot rekonstruálni lehet, ezért nem látta indokoltnak, hogy feljelentést tegyen. Gál nem zárta ki a felelősségre vonást, illetve hogy a Marian Kočner vállalkozóval kapcsolatos többi ügyről készült ügyirat teljességét is ellenőrizni fogja.

Arról, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Marian Kočner vállalkozóval összefüggő Technopol-ügyről készült ügyirat nagy része eltűnt a Pozsony I Járásbíróságról, a Sme napilap tájékoztatott kedden. Az ügyben a bíróságnak arról kell döntenie, hogy ki a cég tulajdonosa. „Valószínűleg el akarják tüntetni a nyomokat és elhúzni az egész eljárást, amelyben eddig egyoldalúan annak a csoportnak a javára döntöttek, amely egy törvénytelen közgyűlésen birtokába vette a Technopol Servis vállalatot” – nyilatkozta a Sme napilapnak Radovan Pala ügyvéd.

Az ügyirat egy részének eltűnése az SaS ellenzéki párt szerint az „igazságügyi maffia” létezéséről tanúskodik. Felkérték az igazságügy-minisztert, hogy éljen a ráruházott hatáskörrel, és állítsa vissza a rendet és a törvényességet a Pozsony I Járásbíróságon. „Az ügyirat eltűnése az igazságszolgáltatás tudatos akadályozását jelenti” – állapította meg Alojz Baránik, az SaS képviselője.

(TASR)