Elutasította az orosz alkotmánybíróság az orosz ellenzéki politikus panaszát

Elutasította az orosz alkotmánybíróság Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus panaszát, hogy a testület vizsgálja felül azt a döntést, amelyben törvényi előírásokra hivatkozva megtiltották indulását a márciusi elnökválasztáson - írta pénteken a RIA Novosztyi hírügynökség.

Elutasította az orosz alkotmánybíróság az orosz ellenzéki politikus panaszát
Fotó: TASR/AP

A Központi Választási Bizottság (CIK) arra hivatkozva utasította el tavaly a 41 éves politikus bejegyzési eljárásának megkezdését, hogy Navalnij, aki egyébként a Kreml egyik leghangosabb bírálójának számít, gazdasági bűncselekmény miatt 2017-ben felfüggesztett börtönbüntetést kapott, ezért tíz évig nem indulhat jelöltként választásokon. 

Navalnij ezzel szemben azt állította, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) neki adott igazat az elítéltetése ügyében, és nem vesztette el passzív választójogát. 

Az ellenzéki politikus a 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt, a 2013-as moszkvai polgármester-választáson pedig meglepetésre a második helyen futott be, míg 2017-ben két, tízezreket megmozgató országos korrupcióellenes tüntetést is kezdeményezett.

(MTI)

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.