Elutasították Oroszországban a börtönbüntetésre ítélt amerikai kosaras fellebbezését

2022. október 25. - 16:17 | Külföld

Egy orosz bíróság kedden elutasította Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázó fellebbezését, melyet kilenc évre szóló börtönbüntetése ellen nyújtott be.

Elutasították Oroszországban a börtönbüntetésre ítélt amerikai kosaras fellebbezését
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A drogbirtoklás miatt februárban letartóztatott, majd augusztusban elítélt Griner fellebbezését Krasznogorszkban tárgyalták, ahol Jelena Voroncova bírónő hozta meg az elutasító döntést. A törvényszék az első fokú ítéleten annyit enyhített, hogy a sportoló előzetes fogvatartásban eltöltött napjait másfél napnak számítja, ami minimálisan rövidít büntetésén.

Grinert februárban - amikor a négyszeres Euroliga-győztes Jekatyerinburg játékosa volt - a seremetyjevói repülőtéren állították elő, mivel a táskájában kannabisz tartalmú olajat találtak, amelyet az ügyészség mostani állásfoglalása szerint tudatosan megpróbált elrejteni a hatóságok elől. Az orosz vámhivatal nagy mennyiségű kábítószer csempészete miatt indított eljárást a 206 centis kosaras ellen, majd büntetőpere július elején kezdődött és augusztusban ítélték el.

Az első fokú ítélethirdetés után Joe Biden amerikai elnök nyilatkozatot adott ki, amelyben felszólította Oroszországot, hogy engedje el Grinert. Az észak-amerikai profi női liga, a WNBA "igazságtalannak és sajnálatosnak" nevezte az orosz bíróság döntését.

(MTI)