Elvégezték a vizsgálatokat Sárosfánál - nem bukkantak veszélyes anyag jelenlétére

2019. január 18. - 10:36 | Régió

Nem állapítottak meg veszélyes anyag jelenlétét az R7-es gyorsforgalmi út építkezési területén Sárosfa és Lég között – tájékoztatott pénteken délelőtt a közlekedésügyi minisztérium.

Elvégezték a vizsgálatokat Sárosfánál - nem bukkantak veszélyes anyag jelenlétére
Fotó: Paraméter

Csütörtökön este a tűzoltók és a nyitrai laboratórium csapata is kutatta a veszélyes anyag lehetséges forrását. A 12 munkás esetében, akik egészségügyi nehézségekre panaszkodtak, végül a vizsgálatok nem mutatták ki mérgezés jelét.

A helyszíni mérések során nem állapították meg veszélyes anyag jelenlétét.

„A történtek bejelentését követően azonnal a helyszínre igyekeztem, hogy felmérjem a helyzetet. A vizsgálatokat végző egységek szerencsére nem mutatták ki veszélyes anyag jelenlétét a levegőben, csupán vaklárma volt az egész“

– nyilatkozta Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter, majd hozzátette: örül, hogy a kialakult helyzet bizonyította, hogy időben tudnak reagálni hasonló helyzetekre.

Marián Dritomský, a belügyminisztérium válságirányítási főosztályának vezérigazgatója pénteken úgy nyilatkozott, hogy a bűnüldöző szervek már vizsgálják az ügyet.

Alexander Nejedlý országos tűzoltóparancsnok tájékoztatása szerint elvégeztek minden szükséges intézkedést a helyszínen, de nem fedezték fel, hogy valahonnan veszélyes anyag szivárogna. Elmondása szerint az egész helyzet úgy alakult ki, hogy a munkások panaszkodtak az építésvezetőnek, aki ezt követően kiértékelte a helyzetet és tárcsázta a segélyhívót.

Amint arról beszámoltunk, csütörtökön kora este lezárták Sárosfa területét, mivel olyan információk jelentek meg, hogy az R7-es gyorsforgalmi út építkezési területén több munkás is rosszul lett.

Az első információk még arról szóltak, hogy Sárosfa közelében többen is rosszul lettek, orrvérzésre panaszkodtak, egyeseknek pedig a széklete is véres volt. Júlia Kedrová kerületi tűzoltószóvivő azt közölte, hogy összesen nyolc személyt kellett fertőtleníteni, később azonban már 16 emberről volt szó, akinek valamilyen egészségügyi problémái akadtak.

19:40-kor végül feloldották az útlezárást Sárosfán, Érsek Árpád pedig a belügyminiszterrel való egyeztetést követően úgy nyilatkozott, hogy az egészet csak kitalálták.

-para-