Elvileg holnaptól már csak találgathatunk, melyik párt lesz sikeres. De van egy kiskapu

2020. február 14. - 11:48 | Belföld

Szombattól beköszönt a moratórium: tilos lesz közzétenni a választási közvélemény-kutatások eredményeit. Az ilyen felmérések eredményét tehát ma, azaz péntek éjfélig lehet nyilvánosságra hozni.

Elvileg holnaptól már csak találgathatunk, melyik párt lesz sikeres. De van egy kiskapu
Illusztráció

A moratórium a választás napja előtt két héttel lép érvénybe és egészen a február 29-i parlamenti választás végéig tart. 2019 decemberében az Alkotmánybíróság úgy döntött, figyelembe veszi Zuzana Čaputová köztársasági elnök javaslatát és nem hagyja jóvá a felmérések közzétételére vonatkozó 50 napos tilalmat. Az elnök alkotmányellenesnek tartotta a választási kampányról szóló törvény vitatott szakaszát. Az 50 napos moratóriumot tavaly ősszel hagyta jóvá a parlament.

A jelenleg érvényes rendelkezés szerint azokra a politikai pártokra, amelyek megszegik a rendelkezést, 30 ezertől 300 ezer euróig terjedő, magánszemélyekre - vállalkozókra vagy jogi személyekre - 100 ezer euró összegű pénzbírságot szabhatnak ki. Kiadók vagy hírügynökségek 1000 és 10 ezer euró közötti pénzbírságra büntethetők.

A denníkN felhívta a figyelmet arra, hogy ez a szigorú rendelkezés megkerülhető: a választások előtt a Focus és az AKO további két felmérést készít még az 50dni.sk polgári kezdeményezés megrendelésére. Az eredményeket február 20-án és 26-án ismertetnék, amikor már bőven életbe lépett a kéthetes türelmi idő. A lap szerint a természetes személyeket nem lehet bírságolni az eredmények közzétételéért, ezért valószínű, hogy az adatok százezrekhez érenk el a közösségi hálózatokon keresztül.

Az idei parlamenti választáson 25 politikai párt indul. A választás megrendezése több mint 12,6 millió euróra kerülnek. Az önálló Szlovákia történetében ez lesz a nyolcadik parlamenti választás. Több mint négymillió választópolgár van az országban.

TASR/denníkN