Elviselhetetlen életre panaszkodnak az egyik romatelep közelében, a szomszédok elköltöznének, de nem tudják eladni a házukat

2021. december 1. - 08:17 | Régió

Elviselhetetlen körülményekre panaszkodnak a Kassa-vidéki járásban lévő Družstevná pri Hornáde község lakosai, akik a helyi telep közelében élnek. Már petíciót is írtak, amelyben a község vezetőségétől kérnek segítséget.

A helyiek arra panaszkodnak, hogy a telepen élők viselkedése zavarja a magánéletüket, állandó füst van körülöttük, valamint kénytelenek elviselni a szemetet, a kiabálást és a hangos zenét, gyakran éjszaka is.

„Mindez a házaink kerítése előtt, az ablakaink alatt történik” – írják a petícióban.

Az egyik helyi lakos a SME-nek elmondta, születése óta a községben él, de ami jelenleg ott zajlik, azt már nem lehet elviselni. A körülmények miatt többen azon gondolkodnak, hogy elköltöznek a faluból, a helyzet azonban nem ilyen egyszerű. „Ki venné meg a házat? Éppen ezek miatt a problémák miatt veszített az értékéből. Az árából egy kétszobás lakást sem tudnánk venni” – panaszkodott.

A falu polgármestere, Ján Juhás a lapnak elismerte, hogy ez a község egyik legnagyobb problémája. Hozzátette, hosszabb ideje igyekeznek megoldani, de még nem látják a fényt az alagút végén.

„A községnek 2800 lakosa van, negyedük pedig az érintett térségben él. Kézhez kaptuk a petíciót, amelyet megközelítőleg száz helyi lakos írt alá, foglalkozunk vele” – nyilatkozta a SME-nek.

A polgármester szerint hosszú távú, súlyos problémáról van szó, amely abból fakad, hogy emberek nagy közössége él egy helyen.

Juhás kiemelte, az iskolával, a helyi plébániával és a közösségi központtal együttműködve igyekeznek javítani a helyzeten. „A probléma az, hogy nincs mit csinálniuk, nem járnak iskolába, nincs munkájuk, fel-alá járkálnak és zajt csapnak. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, de nincs lehetőségünk átfogó megoldásra. Lehetőségeket teremtünk számukra, megközelítőleg 50 embert alkalmazunk, de mindenkit nem vehetek fel” – magyarázta.

A polgármester szerint egyszerű megoldás nem létezik a község problémájára, amellyel évek óta küzdenek, de próbálnak a gyerekekre koncentrálni, új óvodát nyitottak, a közösségi központban pedig az alapoktól kezdve tanítják őket a civilizált életre.

Egy, a telepen élő helyi lakos is elismerte, hogy a fiatalok gyakran hangosak, ez azonban a mentalitásuk miatt van. Hozzátette, annyira nem szörnyű a helyzet, nem hallgatnak minden nap zenét, és bűncselekmények sem történnek.

A község problémáira nemrég Jarmila Vaňová (OĽaNO) parlamenti képviselő is reagált. „A kérdés az, hogy nem keverjük-e össze az okot és az okozatot, amikor megpróbáljuk megoldani a problémákat. Ebben az esetben mindkét oldalon vannak hibák, ezért csak az őszinte érdeklődés segíthet, semmi esetre sem a populizmus és a témával kapcsolatos előítéletek” – mondta a Korzárnak Vaňová.

Mária Patakyová ombudsman szerint a marginalizált roma közösségek problémáját átfogó módon és szisztematikusan kell kezelni.

„Az oktatástól, az ivóvízhez való hozzáférés biztosításán át a tisztességes lakhatásig. Úgy, hogy meg lehessen állítani a generációs szegénység körforgását, és sikerüljön javítani a körülményeken” – tette hozzá Michaela Pavelková, az ombudsman kommunikációs osztályának munkatársa.


(sme.sk)