Elviselnénk még a kijárási tilalmat is, de az eddigi intézkedéseket egyértelműen támogatjuk

2020. március 30. - 08:05 | Belföld

A Denník N rendelt egy nagyobb felmérést a Focus ügynökségnél arra vonatkozóan, milyen az emberek hozzáállása a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett egyes intézkedésekhez.

Elviselnénk még a kijárási tilalmat is, de az eddigi intézkedéseket egyértelműen támogatjuk
Illusztrációk - Cséfalvay Á. András

A Focus internetes kérdőíves megkérdezéssel végezte a felmérését, tehát azokra vonatkozóan reprezentatív, akik rendelkeznek otthon internet-hozzáféréssel, a társadalom mintegy 20%-a azonban nem - jórészt 60 év feletti idősekről van szó.

Összeségében csaknem 80% azok aránya, akik megfelelőnek tartják az intézkedéseket, és csupán 5% körüli azoké, akik túlzottnak. 13% pedig még szigorúbb intézkedéseket várna az államtól.

A legegyértelműbb a helyzet a szájmaszkok kötelező viselése, az üzletek vasárnapi bezárása és a szentmisék betiltása terén, ezeket az intézkedéseket ugyanis a válaszadók több mint 78%-a egyértelműen támogatja, és további mintegy 13-15% inkább mellette áll.

77% támogatja az iskola- és óvodabezárásokat is (16% inkább igen), a határzárat pedig 73% (17% inkább igen). Ma már két hete annak, hogy zárva tart az összes szlovákiai iskola és óvoda.

A sorban állást érintő kétméteres biztonsági távolsággal 63% ért egyet egyértelműen, ehhez jön még 24%, aki inkább igen. Az ingyenes vonatozás felfüggesztésével a diákok számára 61,7%- ért egyet minden kétséget kizáróan, és további 18% inkább igen.

Közel 55% azok aránya, akik az üzletek bezárása mellett áll (az élelmiszerboltokon és drogériákon kívül), és 25% azoké, akik szintén inkább támogatják ezt.

39, illetve 35% azok aránya, akik az idősek számára megszabott vásárlási időtartammal (09-12) teljesen vagy részben egyetértenek.

A felmérésből kiderül, hogy az embereknek nincs különösebb problémájuk azzal sem, hogy az állam követni képes a koronavírusos személyek mobiljait a válság alatt. Ezzel egyértelműen egyetért a válaszadók 39%-a, míg inkább egyetért vele a 26%-uk.

A megkérdezés arra is kitért, mit szólnának az emberek ennél még szigorúbb intézkedésekhez, mint például a kijárási tilalom (tehát hogy csak a legszükségesebb esetben, bevásárlás vagy munkavégzés, hozzátartozó gondozása céljából hagyhatnánk el az otthonunkat). E tekintetben 36% azok aránya, aki egyértelműen pártolna egy ilyen előírást, míg további közel 34% részben.

Az előírások megszegésére kiszabott pénzbírságokkal a válaszadók több mint fele (53,5%) egyetért, míg 32,4% inkább igen.

Az emberek ötöde (21,8%) szerint az állam kitűnőre vizsgázik a helyzet kezeléséből, 44%-uknak csak apróbb észrevételei vannak, további közel ötödüknek (19,1%) már komolyabb kifogásai is akadnak, de mindössze 7% válaszolt úgy, hogy az állam egyáltalán nem tudja kezelni a szituációt.

Lényeges eltérés nem mutatkozott pártszimpátia alapján sem, kizárólag az ĽSNS szimpatizánsainál.

Értelemszerűen az OĽaNO (31,9+46,6%) választói körében a legnagyobb a támogatottsága az intézkedéseknek, majd a Sme rodina (25+50%) következik, a harmadik helyen pedig a Smer áll (21,3+48% - az intézkedések jó részét még a Pellegrini-kormány vezette be). A kormánypártok közül az SaS szimpatizánsai körében a legelégedetlenebbek (15,4%+52,5%), itt már meghaladja a 30%-t azok aránya, akik inkább nem vagy egyértelműen nem értenek egyet a kormány válságkezelésével, az ĽSNS választói körében azonban csupán 7,2%-os az egyértelmű támogatottság, és további 39,3% azok aránya, akik szerint a kormány inkább jól kezeli a helyzetet. Szimpatizánsaik negyede szerint inkább nem, további negyede szerint egyértelműen nem.

A válaszadók közel 61%-a egyértelműen bízik (12%) vagy inkább bízik (49%) abban, hogy az állam gondoskodik a polgárairól, 25,6%-uk ebben inkább nem bízik, 9%-uk pedig egyértelműen nem.

Megkérdezték arról is az embereket, mennyire bíznak abban, amit Peter Pellegrini, illetve amit Igor Matovič kormánya állít, és nem alakult ki egyértelmű különbség a kettő között.

21-22%-uk szerint egyértelműen igazat beszélnek, 44-45% szerint pedig túlnyomórészt. Pellegrininél kicsit magasabb azok aránya (17,3%), akik szerint túlnyomórészt nem mondott igazat, míg ez az arány Matovičnál 13%, akik szerint pedig egyértelműen hazudnak, azok aránya mindkettejüknél 7,4%.

(Denník N)