Elviszi Szlovákiából Patriot légvédelmi rendszerét Németország

2023. május 27. - 07:52 | Belföld

Patriot légvédelmi rakétarendszerrel is hozzájárul Németország a júliusi vilniusi NATO-csúcs biztonságához - közölték pénteken Berlinben.

Elviszi Szlovákiából Patriot légvédelmi rendszerét Németország
Fotó: TASR

A védelmi minisztérium közleménye szerint Litvánia lesz a német hadsereg (Bundeswehr) Szlovákiában telepített Patriot ütegeinek új állomáshelye. A július 11-én kezdődő kétnapos NATO-csúcsra időzített állomáshelyváltás egy nagyobb szabású művelet része, amelyben Lengyelországból is átvezényelnek a légvédelmi rakétarendszer használatához szükséges egységeket, és egyéb szárazföldi, tengeri és légi védelmi "képességeket" is mozgósítanak a találkozó biztosítására - írták.

A szlovák védelmi minisztérium közölte, ez egy előre egyeztetett művelet, amelyet az indoko, hogy a szövetségi rendszereket hatékonysági alapon ott használják fel, ahol aktuálisan a legnagyobb szükség van rájuk.

A Bundeswehr röviddel az Ukrajna elleni orosz támadás megindítása után, 2022 márciusában telepített két Patriot üteget Szlovákiába 300 katonával együtt. Ez a küldetés júliusban véget ér, azonban Németország számára továbbra is "központi fontosságú" az Ukrajnával szomszédos ország biztonsága. Ezért a többi között 15 darab Leopard 2A4 típusú harckocsival támogatják a szlovák hadsereget, és telepítenek két Mantis típusú légvédelmi rendszert - közölték.

A tárca korábbi tájékoztatása szerint a Mantis ütegek a Nagymihálynál működő ukrán katonai járműjavító állomás védelmét szolgálják majd.

(MTI/Denník N)