Elzáródtak az állami pénzcsapok a Slovakia Ring számára

2019. szeptember 2. - 14:19 | Belföld

Töröltette magát az úgynevezett állami szektor partnereinek jegyzékéből a Slovakia Ring Agency, ezért lemondhat az állami megrendelésekről és támogatásról. 2011-től a Zoroslav Kollár és - a Marian Kočner által is ismert - Norbert Bödör egykori cége 1,7 millió eurót tett zsebre az államtól vagy állami vállalatoktól.

Elzáródtak az állami pénzcsapok a Slovakia Ring számára
(slovakiaring.sk/galeria)

A diósförgepatonyi versenypályát irányító cég július végén önként kihúzatta magát az RPVS rövidítésű állami nyilvántartásból. Ennek hátterében az áll, hogy a korrupció felszámolásán dolgozó szlovákiai Transparency szervezet tavaly bíróságra adta a Slovakia Ringet, mert gyanúsnak tartotta az öt ciprusi és egy fülöp-szigeteki által a karibi térségből irányított vállalatot.

A közszféra regisztrált partnereinek jegyzéke 2017-től létezik, és a szabályok értelmében az állami támogatásban részesülőknek regisztrálniuk kell magukat az RPVS-ben, és be kell jelenteniük a tulajdonosokat.

A beregisztrálást előíró törvény a gazdaság kifehérítését szolgálja, és az úgynevezett postafiókcégeket hozza nehezebb helyzetbe. A postafiókcégek úgynevezett adóparadicsomokban bejegyzett társaságok, amelyek azért vannak bejelentve általában egzotikus országokban, hogy feltűnésmentesen ki lehessen kerülni velük az adórendszert. Ezek az offshore cégek olyan vállalkozások, amely a székhelye szerinti országban nem végeznek semmiféle tevékenységet. Ennek ellenére a fogadó állam - évi néhány ezer dollárért cserébe - teljes vagy részleges adómentességet nyújt az odautalt pénzek gazdáinak.

(DenníkN)