Embercsempészeket fogtak el a romániai rendőrök az ukrán határ közelében

2022. március 16. - 17:56 | Külföld

Embercsempészet gyanújával kezdeményezett büntető eljárást a román határrendőrség három román állampolgár ellen, akit az ukrán határ közelében fogtak el - közölte szerdán a Mediafax hírügynökség.

Embercsempészeket fogtak el a romániai rendőrök az ukrán határ közelében
Illusztrációs felvétel (TASR)

Hétfő éjfél körül a határrendőrség és a csendőrség közös járőrszolgálata próbált megállítani egy, az országhatár felől közeledő gyanús autót a Suceava megyei Radóc (Radauti) közelében, a gépkocsivezető azonban nem állt meg, ezért a hatóságok üldözőbe vették. A sofőr a város bejáratánál elhagyta a járművet és elmenekült. A gépkocsiban hat ukrán állampolgárságú férfit találtak, akiről a hatóságok megállapították, hogy törvénytelenül lépte át az ukrán-román határt.

Mivel mindegyikük menedékjogot kért Romániában, őket a bevándorlási hivatal radóci elhelyezési központjába vitték, ahol szállást és ellátást biztosítanak számukra menedékkérelmük elbírálásáig. Az őket szállító gépkocsivezetőt is elfogták, a vizsgálat során pedig kiderült, hogy a határsértőket két másik román állampolgár is segítette. Ellenük a Suceava megyei törvényszék ügyészsége embercsempészet gyanújával indított eljárást.

Az esetről szintén beszámoló Digi24 hírtelevízió úgy tudja: a román hatóságok eddig 450 olyan ukrán férfit vettek menedékkérőként nyilvántartásba, aki az ukrajnai hadkötelezettség elől a zöldhatáron keresztül szökött át Romániába.

Szerda hajnalig 441 ezer ukrán állampolgár lépte át törvényesen az ukrán-román határt a háború kezdete óta, közülük mintegy 365 ezren már elhagyták Romániát, többségük Magyarország felé.

A román belügyminisztérium szombaton közölt adatai szerint addig 3753 ukrán állampolgár nyújtott be menedékkérelmet Romániában.

MTI