Emberek halála is száradhat a lakótelepeken rosszul parkoló sofőrök lelkén

2021. augusztus 7. - 15:13 | Belföld

A lakótelepeken és a sűrűn lakott városi területeken rosszul parkoló járművek megnehezítik a tűzoltók munkáját, különösen a helyszínre érkezéskor.

Emberek halála is száradhat a lakótelepeken rosszul parkoló sofőrök lelkén
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Ezért arra figyelmeztetik a sofőröket, hogy nem tudnak úgy életet menteni, ha a járművezetők elállják az utat az autóikkal. A Tűzoltó-és Mentőszolgálat erről a közösségi oldalán tájékoztatott.

"Egy parkoló jármű, ami megakadályozza a tűzoltóautók áthaladását, fontos másodperceket von el a beavatkozó tűzoltóktól, akik az esetek többségében életét és mentenek"

- figyelmeztetnek a tűzoltók.

A Tűzoltó-és Mentőszolgálat arra figyelmezteti a járművezetőket, hogy ne parkoljanak a kereszteződésekben és öt méternél kisebb távolságban, a bérház bejárata előtt, valamint a föld alatti és a föld feletti tűzcsapok közelében. Nem parkolhatnak a tűzoltóautók beszállási területein és a hozzájuk vezető utakon sem.

A járművezetőknek egy sávban kell parkolniuk úgy, hogy biztosítsák a három méter széles területet.

"Úgy kell parkolni a kanyarokban, hogy legalább négy méteres útszélesség biztosított legyen".

Mondanivalójukban kiemelték, hogy minden sofőrnek elsősorban tiszteletben kell tartania a közlekedési táblákat és a kijelölt területeken kell parkolniuk.

"Ha a sofőr a kijelölt parkolóhelyen kívül parkolja le autóját, akkor gondolnia kell arra, hogy a tűzoltóeszközöknek legalább három méterre van szükségük az áthaladáshoz"

- mutatnak rá a tűzoltók.

TASR/para