Emberi erőforrások és embertelenség

Miután történelminek nevezhető az egyetértés a magyar és a szlovák politika között, esélyes, hogy ennek az összeborulásnak olyan téren is folytatása lesz, ahol éppen nem kellene.

Emberi erőforrások és embertelenség
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Danko kapitánydoktor a Sargentini-jelentéstől védené meg Magyarhont és annak a szélsőjobbot jobbról, moszkvai kitérőkkel előző védelmezőit, mert a védelmezőt is védeni kell ám, hogy az védelmezhessen. A szlovák sajtó (most épp nem a felvidéki nemzetárulók) egyenesen arról ír, hogy a parlament elnöke bevallotta, antidemokratikus módon kormányozna, ha tehetné.  Igazság szerint van politikai logika a védjük meg egymást a V4-esben taktikában, csak annyira átlátszó, mint amikor a suliban a 4.A-sok nem köpték be a 4.B-seket, amiért kitörték az ablakot, hiszen a 4.B-sek sem csicseregtek, amikor az A-sok lányfogdosás közben leszakították a szekrényajtót…

A csínytevőkhöz most már Pellegrini is csatlakozott, (semmit)mondván, 7-es cikkely helyett inkább párbeszéljünk.

Szép dolog a betyárbecsület, de mennyi az értéke, kérem?

A szlovák kormány feje olyat szintén csacsogott, hogy az ő országát már nem fenyegeti az elszegényedés. Na, öcsém, gyere má le a végvárakhoz, oszt nézzé szét cseppet a gaz közt, ahogy mondani szokás… Igen, javul a tendencia, meg a statisztika, meg tényleg nem a szubszaharai Afrika átlagos szintjén állunk, elismerjük. De azért a német árakon (helyenként drágábban) vesszük az élelmiszert, miközben 2-4-szer kevesebbet keres a nép. Ha van munkája. Ez tényleg oké, tulajdonképpen számtanilag ennyiszer többet engedhet meg magának egy füleki takarítónő, mint egy müncheni. Éljen!

Kicsit attól kezdek félni, ha már így kopírozgatjuk egymás ötleteit, hogy a legújabb, nemzetközi szinten is botrányosnak mutatkozó normát, mikor koppintja le valaki a pesti agytröszttől. Igen, a hajléktalanság betiltásáról és büntetéséről beszélek. Persze, vannak észérvek az indoklásban, de ha minden higiéniai vagy fertőzőbeteg-problémát erőszakkal oldanánk meg, akkor be kéne tiltani pölö a putrit (na, arra nincsen pénz, hogy minden telepinek megfelelő lakást biztosítunk), felszámolni a szegénységet (arra sincs), lágerbe zárni az AIDS-eseket és még sorolhatnám a lehetetlenebbnél lehetetlenebb küldetéseket…

Embertelenség nem próbálni megérteni, hogy a hajléktalan - bármilyen okból az - a legkiszolgáltatottabbak egyike. Akinek a hajléktalanszállók mai állapotuk és számuk alapján nem jelentenek megoldást. Sok esetben inkább veszélyt jelentenek, mint perspektívát (üzenik Rétvári úrnak…).

A hajléktalan már szinte semmiről sem dönthet. Csak arról, bemegy-e a szállásra (ha van), vagy nem megy be. Annyit iszik-e (ha van), hogy ne fagyjon meg, vagy annyit, hogy minél gyorsabban, fájdalommentesebben aludjon el. Reggelig vagy örökre. Arról, melyik bokor alatt vagy padon tér nyugovóra, ha hagyják. Semmi másról. Ezek az emberek gyakorlatilag betegségre és ki gyorsabb, ki lassabb halálra vannak ítélve. A társadalom által. Ha a társadalom nem segít (hanem büntet – mert erőszakkal segíteni ugyebár nem lehetséges), akkor bizonyosan. A természeti népeknél vagy az ősemberek idején az egész emberi társadalom olyan kulturális fundamentumokra épült, amelyek alapján a „kint” , a természetben élő ember, de inkább embercsoport képes volt (sőt, így volt képes) életben maradni. Ma a társadalom kulturális, szociális, termelési és fenntarthatósági alapjai egészen mások. Ma nem vadászhatsz, és nem gyűjtögethetsz a megélhetésért. Ha erre kényszerülsz, véged. Aki nem tud, vagy nem akar segíteni, az hagyja békén a szerencsétleneket. Azzal ugyanis, hogy elüldözi őket a turisták és a kormánypártra szavazók szemei elöl, nem oldja meg a problémáikat, hanem inkább szaporítja őket. A hajléktalan személyi szabadsága addig terjed, hogy hol áll, ül, vagy fekszik adott kis területen (messze utazni ugyebár nem tud).

A társadalom legelesettebbjeitől ennyi szabadságot is elvenni, bevinni, esetleg elzárásra ítélni, ingóságait (értsd Picasso-festmények helyett kabátját, cipőjét, Sokol rádióját, kiskanalát, kisunokája fényképét) megsemmisíteni… Nem egyszer a kereszténység nevében (KDNP)… Kisemmizett emberekből bűnözőt csinálni…  (Bármilyen cikket lennék képes írni, emellett az utolsó linken közölt levél mellett messzire elbújhat…)

Egyszerűen embertelenség.

Ezt azért ne vegyük át közös V4-es eljárásnak. Jó?