Emberjogi élharcosnak álcázza magát az EP-ben Kotleba jobbkeze

2019. július 8. - 09:26 | Belföld

Az Európai Parlament összes képviselője tagja valamely bizottságnak, Milan Uhrík pedig pont a polgári szabadságjogokkal, igazságossággal és belügyekkel foglalkozó testületbe (LIBE) került, miközben tavasszal még menekült- és melegellenes videókkal nyomult a kampányban.

Emberjogi élharcosnak álcázza magát az EP-ben Kotleba jobbkeze
Milan Uhrík (Fotó: TASR)

Ennek a bizottságnak a munkájában vesz részt a jövőben Vladimír Bilčík a Spolu pártból, illetve a Szlovákiában legtöbb egyéni szavazatot kapó Michal Šimečka a Progresívne Slovenskoból, aki nem mellesleg arra is ígéretet tett a választások után, hogy a szlovákiai magyarok érdekeit is igyekszik majd képviselni.

A SME hétfői cikke szerint ez emlékeztet arra a négy évvel ezelőtti szituációra, amikor Milan Mazurek (ĽSNS) bekerült a szlovák parlament emberjogi bizottságába, miközben nyilvános volt róla egy videó, melyen vele együtt öbb szélsőséges sértegetett egy muszlim családot a pozsonyi főállomáson, és macskaköveket hajigált feléjük.

A LIBE meglehetősen népszerű fórum az Európai Parlamenten belül, tavaly ez a bizottság volt az, amely Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása után felszólította Szlovákiát az újságírók védelmére, egyúttal azt is megfigyelte, hogyan folyik a nyomozás.

Az ĽSNS másik képviselője, aki bejutott az EP-be, Miroslav Radačovský, korábbi bíró, aki Andrej Kiska telekügyében is eljárt, és miután kiderült, hogy Kiska olyan telket vásárolt Veľký Slavkovban, amelyhez a korábbi tulajdonosa törvénytelenül jutott hozzá, felszólította a köztársasági elnököt, hogy mondjon le. Radačovský az EP-ben a szociális és foglalkoztatottsági bizottságban tevékenykedik majd.

Az EP-kévpiselők választhatnak, mely bizottságban szeretnének tevékenykedni, a politikai frakciók pedig aztán elosztják egymás között az egyes helyeket. Végeredményben tehát nem biztos, hogy valaki abba a bizottságba kerül be, amelyben elsőre szeretett volna.

Vladimír Bilčík szerint minél erősebb egy képviselő EP-frakciója, annál nagyobb eséllyel kerülhet abba a bizottságba, ahová tervezte. Ő maga a néppárti frakció tagja a Spoluval együtt. Véleménye szerint a LIBE népszerűsége az elmúlt öt évben nőtt meg, mivel ez a bizottság foglalkozik a schengeni övezet, a szabadságjogok és a belbiztonság kérdésével, amelyek a menekültválság kapcsán mind felmerülnek.

Uhrík éppen ezért maga szeretett volna ebbe a bizottságba kerülni, ugyanakkor nem lát ellentmondást a saját nézetei és a bizottság által képviselt értékek között.

Bilčík szerint nem kell túlértékelni a tagságát, mert ugyan jelen lesz, de egy-egy törekvést keresztülvinni inkább csak a nagyobb frakcióknak lesz ereje.

(SME)