Embriószerű kísérleti modellt hoztak létre kutatók emberi őssejtekből

2020. június 11. - 08:11 | Tech

Embriószerű kísérleti modellt hoztak létre humán embrionális őssejtek felhasználásával a Cambridge-i Egyetem kutatói, hogy tanulmányozhassák az emberi fejlődés egy olyan korai szakaszát, amelyet ez idáig nem sikerült közvetlenül megfigyelni.

"Óriási izgalmat jelent megfigyelni olyan fejlődési folyamatokat, amelyek egészen mostanáig rejtve voltak előttünk"

- mondta Alfonso Martinez-Arias, az egyetem professzora, a kutatás egyik vezetője.

Fotó: Naomi Moris

Egy organizmus "tervrajza" a gasztruláció során alakul ki. Ez az intenzív sejtvándorlással járó folyamat az embernél a fejlődés nagyjából második hetében kezdődik.

A gasztrulációt azonban az emberi fejlődés "feketedoboz-periódusaként" szokták emlegetni, mivel a jogi szabályozások tiltják a humán embriók 14 napnál tovább való tenyésztését laboratóriumi körülmények között.

Martinez-Arias és kollégái - akiknek tanulmánya a Nature című folyóirat csütörtöki számában jelenik meg - "gasztruloidokat" hoztak létre humán embrionális őssejtekből laboratóriumi körülmények között és a képződményeket kémiai eljárásokkal kezelték.

Ezek a rendszerek nem képesek teljesen kifejlett embriókká alakulni, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a tanulmányozásuk segít áthidalni a humán embriókon végzett vizsgálatokkal kapcsolatos szabályozások egy részét.

A szakemberek azt remélik, hogy a szóban forgó fejlődési folyamatok pontos megismerése segíti az emberi születési rendellenességek és betegségek okainak azonosítását, illetve a várandós nőknél alkalmazható szűrőtesztek kifejlesztését.

Címkék: embrió