Emeletes szerelvényeket követel a RegioJettől Érsek a Pozsony–Komárom szakaszra

2019. január 29. - 14:59 | Régió

A közlekedési minisztérium intenzíven keresi a  forgalmas Pozsony-Komárom vasútvonalon kialakult helyzet megoldását. A legnagyobb gondot a vonatok nem megfelelő kapacitása jelenti, ami megnehezíti az utazók mindennapos fővárosba utazását.

Emeletes szerelvényeket követel a RegioJettől Érsek a Pozsony–Komárom szakaszra
Illusztráció

Érsek Árpád közlekedési miniszter felkérte a RegioJet vállalatot, hogy a reggeli csúcsforgalom idejére biztosítson emeletes vagonokat, illetve vonatokat. Ezek több tucat új ülőhelyet jelentenének az utasok számára. A közlekedési tárca kész arra, hogy segítse és felgyorsítsa az ilyen vonatok jóváhagyásának eljárását, hogy azok már az elkövetkező hetekben megkezdhessék a személyszállítást ezen a forgalmas szakaszon.

„Intenzíven dolgozunk a vasútvonalon fennálló helyzet megoldásán, az egyre romló pozsonyi közlekedésre való tekintettel is. Felszólítottam a magán közlekedési vállalatot, hogy helyezzen üzembe emeletes vonatokat az adott szakaszon. Csak így tudjuk növelni a vonatok befogadóképességét, és több embert szállítani. Készen állunk arra, hogy meggyorsítsuk az emeletes vagonok engedélyeztetésének eljárását a Közlekedési Hivatalban, hogy a lehető leghamarabb útnak indulhassanak – mondta Érsek Árpád közlekedési miniszter.

A jelenlegi piacon német típusú emeletes vagonok kaphatók, melyek befogadóképessége 120 ülőhely, ami 32-vel több, mint a jelenlegi kocsiké. Egy háromvagonos szerelvényen így 96 ülőhellyel lenne több. A közlekedési minisztérium ugyanakkor az ilyen vonatok vezetésével kapcsolatos részleteket, valamint nem utolsósorban árajánlatot is vár a Komárom – Pozsony vasútvonalon a közlekedést üzemeltető RegioJet vállalattól. Az utóbbi öt évben az említett szakaszon közlekedők száma majdnem megkétszereződött. A vasúti szakasz helyzetét az is bonyolítja, hogy egyvágányú vonalról van szó, így további, a reggeli járatokat tehermentesítő vonatok beiktatása a jelenlegi sűrű forgalom miatt nem lehetséges.

A közlekedési minisztérium ezért további, pénzügyileg és időben is gyorsan megvalósítható intézkedéseken dolgozik, melyek javíthatnának a vasútvonalak áteresztőképességén, és ezáltal több utas szállítását tennék lehetővé.

-para-