Emelik a Nobel-díjjal járó pénzjutalmat

2017. szeptember 25. - 19:14 | Külföld

Hat év után emeli kategóriánként 1 millió svéd koronával (kb. 105 ezer euróval) a Nobel-díjjal járó pénzjutalom összegét a svéd Nobel Alapítvány. 

Emelik a Nobel-díjjal járó pénzjutalmat
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A szervezet honlapján hétfőn megjelent közlemény szerint már a megemelt, 9 millió koronás (kb. 945 ezer euró) pénzjutalmat kapják az idei díjazottak is, akiket október 2-ikától kezdődően neveznek meg.

A Nobel-díj összegét 2011-ben csökkentették 10-ről (1,05 millió euró) 8 millió koronára, hogy megerősítsék pénzügyileg az alapítványt. Bár az alapítvány pénzügyi helyzetének hosszú távú megszilárdítása további intézkedéseket igényel, mára lényegében stabilnak tekinthetők a szervezet pénzügyei - olvasható az alapítvány igazgatóságának közleményében.

Az alapítvány arra törekszik, hogy a díjjal járó jutalmak lépést tartsanak a lakossági jövedelmek emelkedésével - közölték.

A Nobel-díj a tudományt, a humanizmust, a nemzetközi együttműködést támogatja. Egy olyan időszakban, amikor megkérdőjelezik a tudást és a tényeket, mindennél fontosabbak ezek az értékek - hangsúlyozta Carl-Henrik Heldin, a Nobel Alapítvány elnöke.

Az idei Nobel-díjakat a jövő héttől jelentik be, elsőként - október 2-án, hétfőn - az orvosit, kedden a fizikait, szerdán a kémiait, pénteken a békedíjat, október 9-én, hétfőn pedig a közgazdaságit. Az irodalmi Nobel-díj bejelentésének időpontját még nem hozták nyilvánosságra.

(MTI)