Emelkedés vár a minimálbérre, most 580 euróról van szó

2019. szeptember 23. - 16:28 | Belföld

A minimálbér 520 euróról 580-ra emelését fogja javasolni a kormánynak a szociális ügyi minisztérium, ezzel az előterjesztéssel a szakszervezetek és a munkaadók is elégedetlenek. Az összeget Ján Richter (Smer-SD) szociális ügyi miniszter jelentette be a háromoldalú egyeztető tanács hétfői ülése után. A szakszervezetek 635 eurós minimálbért szeretnének, a munkáltatói szövetségek 552 euró 20 centet javasoltak.

Emelkedés vár a minimálbérre, most 580 euróról van szó
Illusztráció

Ugyanakkor a minisztérium hajlandó tárgyalni arról, hogy ne a minimálbért vegyék alapul járulékok és bérpótlékok kiszámításánál, ugyanis a minimálbér emelkedése még további 42 törvényt érint. „Hajlandók vagyunk tárgyalni arról, hogy leválasszuk a minimálbért legalább néhány járulék nagyságának kiszámításáról, például az éjszakai műszakért vagy az ünnepnapokon végzett munkáért járó bérpótlék után nem kellene adót és járulékot fizetni” - magyarázta Richter.

„A Szakszervezetek Konföderációja (KOZ) kitartott az eredeti álláspontja mellett, vagyis hogy a minimálbér érje el a nemzetgazdasági átlagbér 60%-át. Ez 635 euró lenne, de a tárgyalások és a statisztikák elemzése után a javaslatunkat módosítottuk 607,80 euróra” - jelentette ki Monika Uhlerová, a KOZ alelnöke.

A minimálbér ilyen mértékű emelése ellen nemcsak a munkaadók szervezetei, hanem a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) is tiltakozott. Rastislav Machunka, a Munkáltatói Szövetségek Társulásának (AZZZ) alelnöke azt is kritizálta, hogy a választás előtt kerül terítékre a minimálbér automatikus emelésére vonatkozó javaslat, méghozzá bárminemű egyeztetés nélkül. A módosítást Erik Tomáš és Robert Fico (mindkettő Smer-SD) terjesztette a parlament elé.

„Hajlandók vagyunk tárgyalni a minimálbér módosításáról szóló átfogó szakmai anyagról, a minimálbér leválasztásáról egyes járulékokról, az ágazati minimálbér bevezetését is el tudjuk képzelni, de mindehhez alapos elemzésekre és időre, széleskörű szakmai vitára van szükség, amit a kormányzati ciklus elején kell elkezdeni, nem pedig a választás előtt” - jegyezte meg Machunka.

TASR