Emelkedett az átlagbér – mutatjuk, jelenleg mennyi Szlovákiában

2019. december 5. - 13:57 | Belföld

A Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint ismét emelkedett az átlagbér Szlovákiában.

Emelkedett az átlagbér – mutatjuk, jelenleg mennyi Szlovákiában
Fotó: Pixabay - illusztráció

A hivatal tájékoztatása szerint

2019 harmadik negyedévében egészen pontosan 1068 euró volt az átlagbér, ami 7,7 százalékos emelkedést jelent az előző időszakhoz képest.

A Statisztikai Hivatal adataiból az is kiderül, hogy kommunikációs ágazatokban a legmagasabbak a fizetések – itt az átlagbér bruttó 1840 euró, majd a pénzügyi szolgáltatások következnek 1768 eurós átlagbérrel.

Összesen 11 ágazatban alacsonyabb jelenleg az átlagkereset, mint az országos átlagbér. A legkevesebbet fizetést az építőiparban (749 eurós átlagbér), valamint a szállásadás és étkeztetés szektorában (689 euró) dolgozók kapják.

Ami az egyes megyéket illeti, Pozsony vezet - itt 1311 eurós az átlagkereset, Eperjes megyében pedig a legalacsonyabb (829 euró). Nagyszombat megyében az átlagbér 1017 euró körül mozog.

A Posta Bank elemzője, Lucia Dovalová szerint pozitív meglepetés az átlagbér emelkedésének mértéke. Hozzátette, az elkövetkező hónapokban az átlagkereset emelkedését befolyásolja majd a globális gazdaság alakulása, valamint az is, hogy javul-e a német gazdaság helyzete.


(webnoviny.sk/para)