Emelkedett a görögországi árvizek halálos áldozatainak száma

2023. szeptember 10. - 18:40 | Külföld

Tizennégyre emelkedett a görögországi árvizek ismert halálos áldozatainak száma - közölte vasárnap az ERT közszolgálati televízió a tűzoltóságra és rendőrségre hivatkozva.

Emelkedett a görögországi árvizek halálos áldozatainak száma
AP Photo

Pénteken még tíz halottról lehetett tudni.

Hivatalos adatok szerint három embert tartanak nyilván eltűntként, köztük egy osztrák házaspárt.

A mentőegységek mindeddig nem tudtak elérni Görögország központi részén minden olyan települést, amelyet az ár elvágott a külvilágtól.

Mindemellett napról-napra növekszik járványok kitörésének veszélye. A vidéki területeken sok az elpusztult jószág és háziállat. A helyi sajtó beszámolója szerint már most jelentősen megnőtt a szúnyogok száma az árvíz sújtotta régióban. Az embereket felszólították, hogy csak biztonságosnak számító forrásból származó ivóvizet, így például palackozott vizet fogyasszanak. "Járványveszély áll fenn" - hangsúlyozta egy járványügyi szakember a Szkai hírtelevíziónak nyilatkozva.

Hatósági adatok szerint több mint 73 ezer hektár terület áll víz alatt. A komoly károkra, illetve az elmosott utak miatt előállt közlekedési káoszra tekintettel Görögország árvíz sújtotta régiójában elhalasztják a hétfői iskolakezdést.

MTI