Emelkedhet a képviselők fizetése, de az még rejtély, mennyivel

Žitňanská mögött felsorakozott a Híd.

Emelkedhet a képviselők fizetése, de az még rejtély, mennyivel
Fotó: TASR

A Híd első lépésben egy ideiglenes megoldást fog javasolni a koalíciós partnereinek a képviselők bérének befagyasztásával kapcsolatban. „Van egy tervezetünk, amit ismertetni fogunk a partnereinkkel, de nem a sajtón keresztül” - nyilatkozta a párt vezetője. Bugár Béla a somorjai országos tanácsi ülést követően beszélt a koalíción belül kipattant mikroválságot okozó kérdésről. Úgy véli, nem maradnak befagyasztva a bérek, „lehet hogy azok egy euróval vagy az is lehet, hogy százzal növekednek”. Mint ismeretes, a parlament kedden elutasította a kormány javaslatát, hogy gyorsított eljárásban tárgyalják azt a tervezetet, ami újból megtiltaná a közjogi méltóságok fizetésének emelését. Ez akkor az Afrikában tartózkodó kormányfőt annyira felháborította, hogy azzal fenyegetett, a törvényhozásban összeköti a kérdést a kormánnyal szembeni bizalmi szavazással. Ezzel kapcsolatban Bugár azt mondja, a parlament nincs a végrehajtó hatalomnak alárendelve, ezért a miniszterelnök húzása nem volt helyénvaló. Egy rendszerszintű megoldásra van szerinte szükség, ami hosszútávon simítja el a kérdést, de arra majd jövőre kerülhet sor.

Ravasz Ábel a portálunknak elmondta, reméli, a kormánykoalíció még decemberben ideiglenesen kompromisszumra jut a kérdésben. Van egy-két ötlet a tasolyunkban, de azt részleteiben az országos tanács előtt nem vitattuk meg – szögezte le a tömörülés alelnöke.

A párt határozatot fogadott el a Bírói Tanáccsal összefüggésben is. Ravasz elmondta, az országos tanács egy emberként kiállt Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter mellett. Ahogy arról már több ízben beszámoltunk, a szaktárca hidas irányítója ellenzi, hogy a minisztériumi smeres helyettesét, Monika Jankovskát beválasszák a tanácsba, mert az szembe megy a koalíciós egyezséggel. A kormány programnyilatkozata leszögezi, hogy a Bírói Tanácsnak ne legyenek se pártos, se pedig bíró tagjai. Jankovská személye meg éppenséggel mindkét szempontból vitatható.Bugár ezzel kapcsolatban bízik abban, a Smerrel meg tudnak egyezni a kérdésben. Ellenkező esetben, azaz, ha Jankovskát mégis beválasztanák a testületbe az a koalíciós szerződés alapvető megsértésének minősülne.

(sárp)