Emelkedik az arany ára, újabb történelmi csúcson a bitcoin

2021. február 18. - 15:11 | Külföld

Elrugaszkodott két és fél havi mélypontjáról az arany ára csütörtökön az amerikai államkötvény-hozamok csökkenésével és a dollár gyengülésével párhuzamosan, miközben a bitcoin árfolyama újabb történelmi csúcsra emelkedett.

Emelkedik az arany ára, újabb történelmi csúcson a bitcoin
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Délután fél kettőkor az azonnali jegyzésekben 1782,00 dolláron, 0,32 százalékos pluszban forgott az arany, de szerdán 1768,60 dolláron tavaly november 30. óta nem látott alacsony szinten is járt az unciánkénti ár. Az áprilisi szállítású arany ára 0,39 százalékkal, 1779,70 dollárra kúszott fel a New York-i árupiacon.

Csökkent a tízéves amerikai államkötvények hozama, amely szerdán 1,333 százalékon egyéves csúcsponton is járt. Csütörtök délután fél kettőkor 1,296 százalékon állt a hozamszint, de eddigi napi mélypontján 1,258 százalékig is lecsúszott, csökkentve a kamatot és osztalékot nem fizető nemesfém alternatív költségét. A dollár gyengülése ugyancsak erősítette az arany vonzerejét a más devizatulajdonos befektetők körében.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága januári ülésén - a szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyv tanúsága szerint - megerősítette, hogy a zéró szint közelében tartja kamatait mindaddig, amíg az infláció mérsékelten meg nem haladja a 2 százalékot, és a munkaerőpiacon el nem érik a teljes foglalkoztatottságot. Ezzel azt üzente, hogy engedi túlhevülni a gazdaságot, de akkor sem változtat rendkívül laza monetáris politikáján.

Elemzők mindazonáltal úgy vélik, hogy az aranyárak közelmúltbeli csökkenésének trendje folytatódhat, tekintettel az amerikai gazdaság fellendülését övező optimizmusra, amelyet csak tovább erősítettek a vártnál sokkal jobb januári kiskereskedelmi adatok. Az arany közismert értékállóssága nem elég ahhoz, hogy ellensúlyozza más eszközök iránti erős keresletet. Újabb eladási hullámot válthat ki, ha az ötvennapos mozgóátlag a 200 napos mozgóátlag alá esik.

"Korábban az emberek azért vásároltak aranyat, hogy védekezzenek az infláció ellen. Most viszont az emberek bitcoint vásárolnak"

- mutatott rá David Madden, a CMC Markets brit brókercég elemzője, hozzátéve, hogy a bitcoin árfolyamának növekedése is hozzájárulhatott az aranyárak csökkenéséhez.

A világ legnagyobb és legismertebb digitális devizája, a bitcoin árfolyama tavaly ősszel indult meredek emelkedésnek, és december közepe óta újabb és újabb rekordokat dönt, amit befektetők a kriptodeviza antiinflációs hatásával, valamint a szélesebb körű elfogadásához és használatához fűzött várakozásokkal magyaráztak. Elemzők már arra figyelmeztetnek, hogy fenntarthatatlannak bizonyulhat az erős árfolyam-emelkedés.

Az egyik széles körben elfogadott bitcoin árfolyamindex, a Coindesk indexe - amely a legnagyobb kereskedési platformok jegyzéseinek átlagát mutatja - csütörtökön 52 621,84 dolláron állította fel az új történelmi csúcsot. Az elmúlt 24 órában 50 573,85 és az 52 621,84 dolláros szint között mozgott az index, délután fél kettőkor 0,50 százalékos mínuszban, 51 363,55 dolláron állt. Az év eleje óta több mint 76 százalékkal nőtt a bitcoin értéke.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,2080 dollárt adtak fél kettő körül, 0,34 százalékkal gyengült a dollár az előző napi záráshoz képest. A jenhez képest 0,18 százalékkal gyengült a dollár, 105,66 jenen forgott. Szerdán 106,22 jenen még öthavi csúcson járt a dollár árfolyama.

A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 90,61 ponton, 0,34 százalékos mínuszban állt kora délután.

(MTI)

Címkék: arany, bitcoin