Emelkedik az ingatlanadó és a szemétszállítási díj Losoncon

2020. január 15. - 15:28 | Régió

Losoncon az idei évtől 30 százalékkal emelkedik az ingatlanadó összege. A szemétszállítási díj összege 21,90 euróról 29,10 euróra nő. Alexandra Pivková polgármester azokkal a parlament által elfogadott törvénymódosításokkal indokolta az emelést, amelyek negatívan befolyásolják a városok költségvetését.

Emelkedik az ingatlanadó és a szemétszállítási díj Losoncon
A losonci városháza (Fotó: Cséfalvay Á. András)

A polgármester a decemberi testületi ülésen kifejtette: az adóalap adómentes hányadának emelése miatt a város mintegy 600 000 eurót, a közigazgatásban dolgozók, valamint a pedagógusok és nem tanári alkalmazottak 10 százalékos béremelése miatt pedig mintegy 700 000 eurót veszített.

Negatív hatással van a városi költségvetésre a kommunális hulladék tárolási díjának emelése, valamint az a törvénymódosítás is, miszerint az önkormányzatoknak kell magukra vállalniuk a járdák téli karbantartását. Mindez összesen 200 000 euró plusz kiadást jelent a városnak. Tovább terhelik a költségvetést az olyan intézkedések, mint az üdülési utalványok és az ingyenes ebédek bevezetése, vagy a tervezett minimálbér-emelés.

Az önkormányzatnak Pivková elmondása szerint biztosítania kell a szükséges anyagi forrásokat, hogy az általa nyújtott szolgáltatások legalább a jelenlegi színvonalon maradhassanak, és hogy felkészülhessen a gazdasági szempontból „rosszabb időkre”.

Hozzátette: a szemétszállítási díj 2009 óta nem változott, az ingatlanadó összegét pedig utoljára 2011-ben módosították. Az emelés akkor is leginkább csak a cégek épületeit érintette.

(TASR)