Emelkedik a betegszám, de egyelőre mégse kell osztályozó sátor Dunaszerdahelyre

2022. február 9. - 13:03 | Régió

Másfélszer annyi a beteg, mint a múlt héten, de a sürgősségire érkezők tekintetében egyelőre nem érezni jelentősen nagyobb nyomást - tudtuk meg Bock Sylvia kórházigazgatónőtől.

Emelkedik a betegszám, de egyelőre mégse kell osztályozó sátor Dunaszerdahelyre
Fotók: Paraméter

Az egészségügyi minisztérium korábban a dunaszerdahelyi kórházat is megjelölte azok között, amelyek előtt betegosztályozó sátrat állíthatnak fel annak érdekében, hogy elbírjanak a koronavírus omikron variánsa okozta járványhullám kapcsán rájuk nehezedő nyomással. Ez a nyomás viszont egyelőre nem érződik.

"Mi ezt a sátrat egyelőre nem állítottuk fel, mert nincs rá szükség, nem növekedett meg olyan mértékben a betegszám" - szögezte le az igazgatónő.

Kifejtette, hogy a sürgősségi bejárata előtt minden beteget letesztelnek, majd aszerint irányítják tovább a hagyományos vagy covid-sürgősségire, hogy az eredmény pozitív vagy negatív. A kivizsgálását követően pedig eldől, hogy kórházi ellátásra van szüksége vagy sem.

"Az osztályozó sátor arra szolgálna, hogy tehermentesítse a sürgősségi ellátást, ha egyszerre érkezne akár 40-50 beteg. Ebben a sátorban lenne lehetőség olyan alapvető vizsgálatokra, mint a szaturáció vagy a vérnyomás mérése" - hangsúlyozta. A minisztérium ehhez medikusokat biztosítana, viszont nekik korlátozottak a hatásköreik, így a személyzetet a kórháznak kellene biztosítania.

Kérdésünkre válaszolva azt mondta, napi 100 beteg már olyan nyomást jelentene a sürgősségire, hogy szükség volna erre a sátorra. A tűzoltóságnál ez készenlétben van, ugyanakkor a sátorba fűtést és áramot, valamint internetet is biztosítani kellene, hogy bizonyos leleteket is gyorsan megekaphassanak.

A sátrat szavai szerint nem a sürgősségi előtti feljárón, hanem valahol a parkolóban helyeznék el, viszont csak azoknak kellene keresztülhaladni rajta, akik a sürgősségire érkeznek, tehát akik pusztán a kórházba, a körzeti orvosukhoz vagy valamilyen szakorvoshoz, azoknak nem.

Bock Sylvia emlékeztetett, hogy a sürgősségire érkezők száma most nem magasabb, mint a jelenlegi járványhullámban bármikor. "Korántsem olyan a helyzet, mint a második hullám idején, tavaly ilyenkor. Akkor egy nap 40 beteg is érkezett a covid-ambulanciára, ma pedig 7-8. Ez nem több, mint ősszel" - jelentette ki.

A jelenleg 30 ágykapacitású covid-osztályuk viszont így is fokozatosan telik meg.

Amint arról a múlt héten beszámoltunk, akkor 17-en voltak, most 26-an. Abból 7-8-ból, aki a sürgősségire érkezik, viszont csak 2-3 van olyan állapotban, hogy kórházi ellátást igényel.

Javarészt idősek fekszenek bent, mesterséges lélegeztetést a páciensek közül csupán egyvalaki kap hosszabb ideje, magas áramoltatású oxigénterápiára sincs jelenleg szüksége senkinek, legfeljebb alacsony nyomásúra. Elmondta, többek esetében már elegendő volna az otthoni ápolás is, de mivel még pozitív a koronavírustesztjük, így ezt senki nem vállalja.

(SzT)