Emelkedik a koronavírusos esetek száma, az egészségügyi miniszter szerint új hullám előtt állunk

2022. június 23. - 10:14 | Belföld

Júniusban enyhén nőtt az új koronavírus-fertőzöttek száma – tájékoztatott róla a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ), amely továbbra is figyelemmel kíséri a járványhelyzetet. Továbbra is reálisnak tartják új variánsok felbukkanását, az esetszámok növekedésére a nyár végi és az ősz eleji időszakban számítanak.

Emelkedik a koronavírusos esetek száma, az egészségügyi miniszter szerint új hullám előtt állunk
Fotó: TASR/AP

Ján Mikas tiszti főorvos szerint júniusban enyhén nőtt a pozitív esetek száma, de nem ugrásszerű növekedésről van szó. „A SARS-CoV-2 vírus továbbra is a közösségben kering és folyamatosan fejlődik, ezért fennáll az új variánsok megjelenésének a kockázata. Az esetszámok legnagyobb növekedésére nyár végén és az őszi hónapokban számítunk, miután a kirándulók visszatérnek a nyaralásokból és beköszön az év hidegebb időszaka” – mondta Mikas.

Az ÚVZ figyelemmel kíséri az omikron BA.4 és BA.5 szubvariánsának terjedését is. A BA.4 szubvariánst júniusban Szlovákiában az összes kielemzett pozitív minta 6,5 százalékában, a BA.5-öt pedig 19,6 százalékában állapították meg.

A tiszti főorvos felhívta a figyelmet, hogy továbbra is érvényben vannak egyes intézkedések, és javasolják a légutak eltakarását bizonyos helyzetekben. A lakosság számára továbbra is elérhetők az öntesztek, a pozitív eredményről pedig értesíteni kell a körzeti orvost, aki aztán dönt a további lépésekről. Továbbra is érvényben van, hogy a tünetekkel rendelkező személy maradjon otthon, értesítse orvosát és ne veszélyeztesse környezetét.

A pozitív esetszámok növekedését az elmúlt időben Ázsiában, a Közel-Keleten és Európában is regisztrálták. A TA3 szerint Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter megerősítette, hogy újabb fertőzéshullám kezdetén állunk.


TASR/para