Emelkedő fizetéseket hoz idén a szlovák gazdaság – ennek azonban van egy hátulütője

Az idei év előreláthatólag az egyik legjobb lesz Szlovákiában. A gazdaság kedvezően alakul, amelyből a vállalatok és az alkalmazottak is egyaránt profitálhatnak.

2018-ban is folytatódhat a gazdaság kedvező alakulása, amit az emberek is megérezhetnek a pénztárcájukon. „A krízis előtti szituációhoz képest a világgazdaság végre az erősebbik oldalát mutatja. Európa a befektetők célkeresztjébe került, ami a szlovák gazdaság kedvező alakulásán is meglátszott. Ez reményt ad arra, hogy legalább egy időre stabilizálódhat nálunk az életszínvonal“ – mondta Ronald Ižip, a Trim Broker elemzője.

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) szerint a bruttó hazai termék (GDP) 4,3 százalékkal nő 2018-ban – a tavalyi adatokhoz képest ez 1 százalékos növekedésnek felel meg. A szlovák gazdaság húzóereje az autóipar lehet: az év végén kezdheti meg a gyártást a nyitrai Jaguar Land Rover üzem.

Az NBS elemzői feltételezik, hogy a gazdasági fejlődés pozitívan hathat a munkapiacra is. Az elvárások szerint a munkanélküliség 7,5 százalékra csökkenhet, ami 0,7 százalékkal kevesebb, mint tavaly volt.

A munkaerő utáni kereslet továbbra is nagy lesz, a vállalatok így a hosszabb ideje munkanélküliként élő embereket is foglalkoztatni tudják. Ezek száma akár 100 ezerre is csökkenhet. A vállalatoknak már most is problémát okoz a kellően szakképzett munkaerő keresése – ez a fizetések emelkedésén tükröződhet.

Az NBS szerint a 2008/2009-es krízis óta idén emelkedhet a leggyorsabban a fizetés Szlovákiában: a nominálbér, tehát a tiszta kereslet várhatóan 5,1 százalékkal fog emelkedni.

A kedvező gazdasági fejlődés azonban bizonyos negatívumokat is vonz magával, elsősorban az inflációt. Az utóbbi évekhez képest az áruk és szolgáltatások gyors drágulása várható.

Tavaly már fokozatosan elkezdődött a drágulás: például az élelmiszerek ára az utolsó hónapokban 6 százalékkal nőtt. Emellett a kőolaj ára is fokozatosan nő: tavaly nyár elején egy hordó kőolaj megközelítőleg 45 dollár volt, jelenleg viszont már 70 dollár körül mozog az ára.

A magasabb infláció tehát valamennyit elvesz a béremelésekből, 2018-ban így az emberek átlagban 2,8 százalékkal kereshetnek többet.

aktuality.sk/para