Emelkedtek a fizetések januárban – kik számíthatnak a legjelentősebb béremelésre?

2024. január 16. - 13:45 | Belföld

A munkaadók zöme kénytelen emelni az alkalmazottak bérét, a magas infláció és az alacsony munkanélküliség kettőse ugyanis erre kényszeríti őket.

Emelkedtek a fizetések januárban – kik számíthatnak a legjelentősebb béremelésre?
Fotó: Pixabay - illusztráció

A Grafton munkaerő-közvetítő ügynökség adatai szerint minden ágazatban és régióban emelkedtek a fizetések Szlovákiában, de nem mindenhol egyforma mértékben.

Ez 2024-ben az alkalmazottak kedvezőbb életszínvonalra számíthatnak: az eddigi béremelések nem fedezték az inflációt, így a reálbérek sem emelkedtek, ez viszont most változhat.

Az átlagbér csaknem az összes ágazatban már átlépte az ezer eurós határt. 2023 novemberében például az iparban már 1891 euró volt az átlagbér, az építőiparban 1138 euró, a közlekedésben 1484 euró, az információs és kommunikációs szektorban pedig 2765 euró.

Ami a közszférát illeti, a legjobban a katonák, rendőrök és hivatalnokok keresnek, majd következnek az egészségügyi dolgozók – írja a Pluska.

A legnagyobb mértékben, 4,5 százalékkal az építőiparban nőtt az átlagbér. Ezt az ágazatot követi az ipar 4,2 százalékkal, valamint a kiskereskedelem 3,7 százalékkal. A negyedik legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások szektorában nőtt az átlagbér, 3,6 százalékkal.


(pluska/parameter)

Címkék: átlagbér, fizetés