Emlékérmeket bocsátanak ki Václav Havel tiszteletére

2016. szeptember 30. - 15:20 | Kultúra

Arany és ezüst emlékérmek kiadásával is megemlékeznek Csehországban Václav Havel volt államfő és drámaíró születésének 80. évfordulójáról.

A 2011 decemberében elhunyt Havel október 5-én lenne nyolcvan éves. Az állami Cseh Pénzverde ebből az alkalomból három-három darabból álló arany és ezüst emlékérméket adott ki.

Minden érme egyik oldalán Václav Havel portréja és az 1936-2011 dátum szerepel. A hátsó oldalakon a Drámaíró (Dramatik), Ellenzéki (Disident), Államfő (Prezident) szava mellett az első érmén színdarabcímek, a másodikon a győzelmet jelképező V-betűt mutató ujjak, míg a harmadikon a cseh elnöki székhely, a prágai Hradzsin portréja látható.

A Havel-emlékérmeket Vojtech Dostál jabloneci grafikusművész tervezte. "Václav Havel portréja mindegyik érmén kissé más, hogy minél jobban érzékeltesse életének adott szakaszát: a drámaíróét, az ellenzékiét és a köztársasági elnökét" - nyilatkozta Dostál az érmék megjelenése alkalmával.

Az emlékérmék eladásából befolyó összeg nagyobbik részét a Havel és felesége, Dagmar jegyezte Vize 97 alapítvány kapja, amely különféle kulturális és humanitárius projekteket támogat.

Az arany emlékérmek együttes ára 42 ezer korona (483 ezer forint), az ezüst emlékérmeké pedig 5000 korona (57 500 forint). Az állami pénzverde közlése szerint első körben 400 darab emlékérmet készítettek, ha igény lesz rá, akkor újabbakat vernek.


MTI/para

Címkék: Václav Havel