Emlékművet avattak Cséfalva írásos említésének 670. évfordulója alkalmából

A csallóközi Cséfalva községben emlékművet avattak, a falu első írásos említésének 670. évfordulójára emlékezve. Az emlékmű a falu közepén, a buszmegálló előtti zöld területen kapott helyet.

Emlékművet avattak Cséfalva írásos említésének 670. évfordulója alkalmából
Fotók: Cséfalvay Á. András - További felvételekért kattints!

Az ünnepség a Pósfa zenekar műsorával vette kezdetét, majd a falu szülöttje, ifj. Mester Ferenc szavalata volt hallható. Az emlékművet a polgármester, Iván Lajos, illetve az önkormányzat képviselő-testületének cséfalvai tagja, Farkas László leplezte le. Ezt követően a polgármester mondott ünnepi beszédet.

Iván Lajos köszöntötte köreikben többek közt Cséfalva legidősebb polgárát, a 94 éves Jankó Bélát. „Cséfa egy Alsó-csallóközi magyar kisközség, a Gelle széli községek egyike. Krónikája szorosan kapcsolódik Egyházgelle történetéhez. Cséfalva. Három ilyen nevű település van a történelemben, az egyik a miénk. Hogy volt-e cse vagy csé hangsorból álló személynév a IX. és X. században, arról nincs írásos forrásunk, de rengeteg olyan egy szótagos személynév használatos ebben a korban, melyek mára már eltűntek. Hogy mikor alakult ki és állandósult maga a település, okleveles adatok híján sosem fogjuk megtudni. Az első falunevek utalnak a települések alakulásának korára is. Először csak puszta személynevek szolgáltak falunévként. Később, Szent István király idején már megjelennek a képzővel ellátott nevek, mely azt jelezte, kinek a tulajdonában áll a község. Ehhez csatolták a falva, háza végződéseket. A nagy áttelepítések idején megjelentek a köznevek is, ez azt jelölte, kik lakják az adott területet. Cséfalva kezdettől fogva a szabad királyi népek falva volt, ugyanis egyetlen középkori oklevél sem sorolja a Pozsony várához rendelt birtokok közé” – hangzottak el szavai.

A falu plébánosa, Jankó Gábor megáldotta az emlékművet, majd az egybegyűltekkel együtt elmondott egy imát Cséfalva község élő és elhunyt lakosaiért, valamint a jövő nemzedék községe iránti szeretetének megmaradásáért.

Ezután ismét a Pósfa zenekartól hallhattunk néhány csallóközi dallamot. Közreműködött Rajcsányi Ádám, a somorjai Csali gyermek-néptáncegyüttes szólótáncosa, aki először egy verbunkot, majd Cséfalvay Sárával együtt egy felvidéki páros táncot adott elő.

Az ünnepség után a megjelentek zeneszóra vonultak át a vadászház melletti téren megrendezett fogadásra.

SzC