Emléktáblát kapott Pozsonyban Kiss József, a legendás első világháborús pilóta

A pozsonyi Óváros emléktáblát avatott a város szülöttje, Kiss József tiszteletére, aki az osztrák-magyar Császári és Királyi Légierő legeredményesebb magyar pilótája volt az első világháborúban. Az egyik beceneve a Vörös ördög volt, 19 légi győzelmével érdemelte ki, hogy a Levegő ászának és az Égbolt lovagjának is hívták. Születésének közelgő 104. évfordulója alkalmából avatták fel az emléktáblát a Fajnor rakparton levő gépipari szakközépiskola falán, amelynek 1910 és 1914 között volt a tanulója.

Emléktáblát kapott Pozsonyban Kiss József, a legendás első világháborús pilóta
Illusztrációs felvétel (TASR)

„Kiss József bátor, egyenes, igazságszerető ember volt, amely értékeket én is nagyra tartok, ezért nagyon örülök, hogy az Óváros (Staré Mešto) szülötte legalább így, szimbolikusan hazatért” - mondta Zuzana Aufrichtová, a városrész polgármestere az emléktábla szerdai (január 22.) leleplezésén, amelyen Magyarország, valamint Nagy-Britannia és Észak-Írország hivatalos képviselői is részt vettek.

Kiss József 1896. január 26-án született, apja magyar, anyja szlovák volt. Az első világháború kirobbanásakor megszakította tanulmányait és önként jelentkezett katonai szolgálatra. Először a 72. gyalogosezredhez sorolták be, de hamarosan megsérült és felépülése után kérte áthelyezését a légierőhöz. Nemsokára már vadászpilótaként szolgált, robbanékony természete miatt kapta a Vörös ördög elnevezést.

22 évesen hunyt el, amikor gépét kilőtték az olaszországi Monte Coppolo hegynél, Lamon város közelében. Perginben temették el, földi maradványait később áthelyezték a Tridentben található közös katonasírba.

TASR