„Én bűnözőket ölök, nem pedig gyerekeket és időseket” - a gyilkos államfő durván nekiment barátjának, Putyinnak

2022. május 24. - 16:30 | Külföld

Rodrigo Duterte leköszönő Fülöp-szigeteki elnök élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz államfőt az orosz-ukrán háború megindítása, és az ártatlan civilek meggyilkolása miatt.

„Én bűnözőket ölök, nem pedig gyerekeket és időseket” - a gyilkos államfő durván nekiment barátjának, Putyinnak
Fotó: TASR/AP

A délkelet-ázsiai ország vezetője elismerte, sok helyen mindkettőjüket - azaz őt és Vlagyimir Putyint - gyilkosokként emlegetik, de van köztük egy komoly különbség „én bűnözőket ölök, nem pedig gyerekeket és időseket”.

Duterte, aki korábban nyíltan bálványnak és barátnak nevezte Putyint, első ízben kritizálta Oroszországot Ukrajna elleni inváziója miatt. Mindez azért teszi, mert a három hónapja tartó orosz-ukrán háborút okolja a sok országot - köztük Fülöp-szigeteket is - sújtó kőolajár-drágulásért.

Miközben hangsúlyozta, hogy nem ítéli el az orosz elnököt, Duterte nem értett egyet azzal, hogy Putyin az inváziót „különleges katonai műveletnek” minősítette, és azt mondta, hogy ez valójában egy mindenre kiterjedő háború „egy szuverén nemzet” ellen.

„Sokan azt mondják, hogy Putyin és én gyilkosok vagyunk. Régóta mondtam nektek, hogy tényleg ölök. De én bűnözőket ölök, nem gyerekeket és időseket” – nyilatkozta Duterte, hozzátéve, mi "két különböző világban élünk".

Duterte amúgy június végén távozik a hivatalából, ekkor jár le a hatéves megbízatási ideje. Őt ifjabb Ferdinand Marcos, az egykori diktátor fia váltja, nem is akárkivel, hanem Duterte lányával, Sara Dutertével együtt, akik elnök-alelnök-jelölt felállásban indultak a májusi választásokon, ahol elsöprő győzelmet arattak.

Az előző, 2016-os elnökválasztást Rodrigo Duterte nyerte meg. Hivatali ideje alatt a szegénység, a korrupció és a bűnözés felszámolását tűzte ki célul. Megválasztása után, hat évvel ezelőtt Duterte azonnal nekilátott egyik legfontosabb ígéretének megvalósításához, és hivatalosan háborút indított a drogok ellen. Gyújtó hangú beszédekben szólította fel a lakosságot a droghasználók kiirtására, akik szerinte megfertőzték mocskukkal az egész országot, az általa elrendelt razziák során pedig szinte állandóak voltak a rendőri túlkapások és a bármilyen jogi eljárás nélküli kivégzések. Ahogy a New York Times drámai fotóriportja dokumentálta, az ország nagyvárosaiban mindennapos látvánnyá váltak a földön heverő holttestek. Már elnökségének első hat hónapjában több ezerre tették a drogháború áldozatainak számát, és amikor egy ellenzéki szenátor felemelte szavát az önbíráskodó civilek ellen, Duterte sokatmondóan azt ajánlotta neki, kösse fel magát.

(Independent/ Telex))