„Én oldjam meg a koalíción belüli vitákat?” – Fico szerint Matovičnak nincs keresnivalója a kormányban

2022. augusztus 17. - 13:28 | Belföld

„Igor Matovič OĽaNO-elnöknek és pénzügyminiszternek nincs keresnivalója a kormányban. A leváltása az ellenzék stratégiáján és lépésein múlik” – nyilatkozta Robet Fico (Smer) azzal kapcsolatban, hogy a Republika képviselői indítványozni akarják Matovič leváltását.

„Én oldjam meg a koalíción belüli vitákat?” – Fico szerint Matovičnak nincs keresnivalója a kormányban
Fotó: TASR

„Valamilyen stratégiát és taktikát kell követnünk. Én oldjam meg a koalíción belüli vitákat? Nem tudják kipaterolni Matovičot, hát az ellenzékhez fordulnak” – mondta Fico, majd hozzátette, hogy az OĽaNO elnökének kormányból való távozása lehetővé tenné Richard Sulík (SaS) gazdaságügyi miniszter és Mária Kolíková (SaS) igazságügyi miniszter visszatérését.

Fico elmondta, hogy találkozott a Republika képviselőivel az előrehozott választásokkal kapcsolatos népszavazás ügyében, de tárgyalni akar velük Matovič leváltásáról is. Arról viszont még nem ejtettek szót, hogy aláírásokat gyűjtenének a pénzügyminiszter leváltására.

A Smer elnöke inkompetensnek tartja a jelenlegi kormányt. Rámutatott például az energiaárakra, a drágulásra, valamit arra, hogy bizonyos szektorok veszélybe kerültek. Szerinte a kabinetnek nincs ideje a valós problémákat oldani, mivel saját magával és a koalíción belüli vitázásokkal foglalkozik. Nyomatékosította, hogy Szlovákiának stabil kormányra van szüksége, ami kínál is valamit az embereknek. Újfent hangsúlyozta az előrehozott választások fontosságát.

A Republika képviselői indítványozni akarják Igor Matovič leváltását, az erről szóló parlamenti tárgyalást pedig szeptember elején tartanák meg. Az ehhez szükséges aláírásgyűjtést augusztus végén kezdik meg.

TASR/para