Én zsarolok, te zsarolsz, ő…

Oké, azt már sokan ragozták, hogy Fico legújabb performanszai a populizmus legmagasabb ormait veszik célba, csakhogy azontúl is akad nem elhanyagolható vetületük.

Ha ugyanis a Híd igazságügy-mnisztere akár távozni is hajlandó saját államtitkára a Bírói Tanács élére való kinevezése esetén, akkor mégiscsak kell valami kontratromf, amivel vissza lehet zsarolni a Hidat. Éspedig annak olyannak kéne lennie, hogy az SNS-nek is fájjon. Különben Danko azt hihetné, akár meg is ismételheti egy korábbi koalíciós válság generálását… (Pl. a katonai beszerzések miatt…)

Sőt, tulajdonképpen a saját pártjának szintén az orrára kell koppintania amolyan erős főnökként, mert a megyei választási fiaskó után sokan azt gondolhatják az ifjú (ha-ha) titánok közül, megrendíthető és / vagy átvehető a ripacs pojáca pozíciója. Lásd többek között a lassanként magára maradó Maďarič pillanatnyi Híd felé húzását… Nem sokáig lesz ő Fico alelnöke.

Úgyhogy jöhet akár a bizalmi szavazás is!

Mondjuk, az ilyenekre könnyű ráfázni (memento: Radičová kormányának bukása). Tehát a kormány álszociális feje a dolgok jelenlegi állása szerint elmegy a határig. Tulajdonképpen nem is maradt mostanra más eszköze, mint a szélsőségesen balos populizmus. Ígérni, ígérni, jókat még jobbakat a gazdagok vagy gazdagnak tartott rétegek, csoportok rovására, és játszani a nép egyszerű gyerekét. Ebből az gyermeki infantilizmus már egészen jól megy, az ígérgetés is profi nagyságrendű. Az egyetlen bibi, hogy mostanra mindenki átlát a szitán. A gazdasági lehúzásokat az ellenzék veti a szemére, az iskolaügy csődjét a szakszervezetek olvassák a fejére, az egészségügy kilátástalan állapota pedig önmagáért beszél. Most már ott tartunk, hogy a nagy ígérgetés végére kéne valamit adni is. Csakhogy akkor a haszonleső csókosok szabadulnak meg az elvtárstól, hiszen nem lenne belőle hasznuk. Pedig hát a betegeket sem lehet a végtelenségig kiszipolyozni és megalázni, és az oktatásügyben is lehetetlen úgy bért emelni, hogy nem rendel a béremeléshez forrásokat az állami szférában. Amikor pedig nem emel, akkor a szakszervezeteket zsarolja …  És azt is csak a hülye nem látja, hogy az állami szférában a bértáblák akkor sem bírnak eljutni a megemelt minimálbér szintjére, amikor a minimálbér fizetésére kötelezett magánszektor ki lett kiáltva népnyúzó kapitalista osztályellenségnek…

Ki tudja, hányadik stádium az, amikor a saját parlamenti szavazógépeit sem óhajtja megfizetni? Pedig - noha nem érdemlik - láthatná, ha nem tejel, se nem emeli meg a közjogi méltóságok (méltóságok????) fizuját, még a végén (most?) önállósítják magukat és irányíthatatlanná válhatnak… Márpedig a smeres társaság kalákában tenyésztve is elég veszélyes konda az országra nézve, nemhogy még ha kitör a kívánságműsor-anarchia!

Apropó műsor és anarchia:

Laikusként kérdeném, vajon a kormányelnöknek lehet-e mellékállása?

Lehet-e az a mellékállás autógyárban, miközben az autógyárakat a kormány különféle kedvezményekben részesítgeti évek óta?

Érdekellentét-e az autógyárban lehúzott éjjeli menedékhe… műszak?

Kapott-e Fico fizetést? És mennyit?

És milyen szerződéstípus alapján dolgozott ott?

Vagy nem volt szerződéses viszonyban és feketén melózott ország-világ szeme láttára?

Vizsgálódik-e ez ügyben a kompetens hatóság?

És ha igen, mikorra várható eredmény?

És ha nem, miért?

Miért nem maradt Fico ott a gyárban megtermelni a munkásosztály hasznát? Nem felelt meg? Két napig sem húzta próbaidőben?

Hát, ha a szalag mellett nem vált be, akkor vajon kormányfőnek mitől lenne jó?

Legközelebb minek áll? Közjogi bányásznak? Vagy harckocsi-tornyon fog hárfázni? Vagy aranyereket műteni?

És kit fog még megzsarolni politika címén?