Energetikai csekkekkel is szeretné a kormány menteni a menthetőt

2022. szeptember 19. - 09:57 | Belföld

Az OĽaNO frakcióvezetője, Michal Šipoš közölte, hogy vagy 15 javaslat van a kormány asztalán, amelyeket majd rövidített eljárásban tárgyal a parlament, hogy segítsenek vele az embereken. A Sme rodina szerint gyors segítség híján tömegesen fognak tönkremenni a cégek, melyeknek a Smer is segítséget ígért.

Energetikai csekkekkel is szeretné a kormány menteni a menthetőt
Illusztráció (Fotó: Pixabay.com)

Šipoš szerint a fókuszban a háztartások, a közigazgatás, a kórházak és az idősotthonok lesznek, továbbá olyan közhasznú épületek, melyek működése feltétlenül szükséges. A kormány szeretné megoldani, hogy elérhető legyen számukra a fűtés és a villanyáram.

Peter Pčolinský, a Sme rodina frakcióvezetője egy picit többet is elárult, azt mondta, készül a kormány egyfajta energetikai csekkekkel, de egy sablonnal a nagyfogyasztók, tehát a gyárak számára is.

"Aláírásra kész a lakossági energiaárakra vonatkozó árplafon a jövő évre vonatkozóan is. Végéhez közeleg a jóváhagyási folyamat a 2 millió eurós forgalom alatti cégek számára felállított sablon és készülőben van a nagyok számára" - erősítette meg Šipoš.

Boris Kollár, a Sme rodina elnöke szerint államosítani kellene az összes itthon megtermelt villanyenergiát és plafonokat, határértékeket megszabni az eladásukra. "Csökken a hatósági ár az Árszabályozási Hivatal számára, abból az árból kell majd kiindulniuk, amit a kormány törvénybe iktat" - húzta alá. Egy ilyen intézkedés szerinte mindenkin segíthet, de leginkább a nehezebb helyzetbe került cégeken.

Milan Vetrák (OĽaNO) szerint a kormány mintegy 250 millió euró értékű csomaggal készül az energiaválság ellen. Kollár szerint szélsőséges esetben az is szóba kerülhet, hogy államosítják az energetikai vállalatokat.

(Noviny.sk)