Energiatakarékos lesz a községháza épülete Illésházán

2019. január 31. - 12:47 | Régió

A Dunaszerdahelyi járásban található Illésháza a Környezeti Minőség Operatív Program keretén belül 357 170 euró nagyságú vissza nem térítendő támogatást kapott a községháza energiafelhasználásának csökkentésére, amelyből 17 858 eurót a község társfinanszíroz.

Energiatakarékos lesz a községháza épülete Illésházán
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A község honlapján az áll, hogy a községháza épületének felújításával csökkentik annak energiafelhasználását. A projektet a tervek szerint 2019 szeptemberéig kivitelezik.

A homlokzat és a mennyezet hőszigetelésével, valamint a külső nyílásszerkezetek kicserélésével, illetve a fűtés és világítás korszerűsítésével javul az épület technikai minősége, és így energiatakarékosabb lesz. A munkához szükséges anyagokat úgy választották ki, hogy azok megfeleljenek a célnak, tehát az épület energiatakarékossá alakításának. A projekt megvalósításához jó minőségű anyagokat és eljárásokat fognak alkalmazni, így az épület a következő generációknak is szolgálni fog.

A projekt befejezése után nem lesz szükség további befektetésre, költségek csak az épület üzemeltetéséből és karbantartásából adódhatnak. A projekt jelentős összegeket spórolhat meg a városnak, a felújítással ugyanis csökkennek az épület karbantartásával járó költségek. A megspórolt anyagi eszközöket más fejlesztésekre vagy a lakosok életminőségének javítására fordíthatják. A projekt a környezeti minőség javításának a szempontjából is jelentős, ugyanis hozzájárul az energiaforrások megfelelő kihasználásához és a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.

TASR