Engedélyezte a kanadai gyógyszerfelügyelet a Pfizer/BioNTech-vakcina forgalmazását

2020. december 9. - 19:25 | Külföld

Engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok közösen kifejlesztett koronavírus-vakcinájának forgalmazását szerdán a kanadai gyógyszerfelügyeleti hatóság.

Az amerikai Pfizer és a német BioNtech november elején bejelentette, hogy oltóanyaguk hatékonysága az addigi klinikai próbák és vizsgálatok eredményei alapján 90 százalék körüli. Nem sokkal később közölték, hogy a végleges hatékonysági mutató ennél is jobb, eléri a 95 százalékot.

A kanadai hivatal tájékoztatása szerint decemberben 249 ezer adagot, jövő márciusig pedig újabb négymillió adagot fog kapni az ország a vakcinából.

Kanada korábban húszmillió adagot rendelt meg az oltóanyagból, és ez - mivel fejenként két oltásra lesz szükség - az első menetben tízmillió embernek, a lakosság csaknem egynegyedének lesz elegendő.

A kormány opciós szerződést kötött 56 millió további adagra a Pfizerrel és a BioNtech-kel, de emellett három másik gyógyszergyártó, köztük az amerikai Moderna is engedélyezési kérelmet nyújtott be saját vakcinájára az országban.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság előző héten jelentette be, hogy az Egyesült Királyság a világon elsőként jóváhagyja a Pfizer/BioNTech-vakcinát.


(MTI)

Címkék: vakcina, Kanada