"Engedje meg, hogy arra kérjem, itt semmilyen zászló ne legyen, csak a szlovák"

2017. március 29. - 19:58 | Belföld

Andrej Danko szólt így a Híd által jelölt és most kinevezett új ombudsmanhoz Mária Patakyovához.

"Engedje meg, hogy arra kérjem, itt semmilyen zászló ne legyen, csak a szlovák"
Andrej Danko (Fotó: TASR)

A parlament és az SNS elnöke az újonnan kinevezett ombudsmant arra kérte, tanuljon elődje, Jana Dubovcová "hibáiból".

"Engedje meg, hogy arra kérjem, ombudsmani megbízatási ideje alatt hivatalában csak egyetlen zászló legyen, mégpedig a Szlovák Köztársaságé"

- üzente az ombudsmani eskütétel után.

Danko figyelmeztetett, hogy szavai nem az LGBTI közösség ellen irányulnak, melynek szivárvány színű lobogóját Dubovcová kitűzte a hivatalában, ellenben egy figyelmeztetés arra, hogy az ombudsmannak be kell tartania a törvényeket, és egyszersmind objektívnak kell maradnia.

"Meg vagyok róla győződve, hogy az ombudsmani hivatalban, ahogy például a magyarországi szlovák nagykövetségen, tehát a szlovák államigazgatási szervek épületein nincs helye más lobogónak, mint a szlováknak"

- fogalmazott.

Patakyová úgy reagált, hogy a zászlóra szimbólumként tekint, ezért mérlegelni kell, milyen módon viszonyulnak hozzá, hogy az törvényes és egyúttal alkotmányos legyen.

"Annak ellenére, hogy más bőrszínű és nemzetiségű emberek jogait védi majd, sosem feledkezhet meg a többi polgárról. A gyengék érdekeinek képviselete, azoké, akik védelemre szorulnak, valóban fontos, de mindig szükséges megtartani egyfajta objektív igazságosságot és egyensúlyt"

- szögezte le.

Patakyová arra hívta fel a figyelmet, hogy készen áll a szituációkra, amikor majd emberi és szabadságjogi kérdésekben szembekerül a koalíció nézetével. "Számolok ezzel, éppen ezért fontosnak tartom, hogy az ombudsman az egész problémát mélyen és professzionálisan kielemezze, majd olyan módon kommunikálja azt, hogy az ügyet előrébb lendítse, és elhárítsa a rendszer kudarcait" - hangsúlyozta.

(TASR)