„Engem ne etess!” - Újabb petíciót indítottak a dunaszerdahelyi szülők!

2016. október 24. - 13:31 | Régió

A szülők a dunaszerdahelyi óvoda- és étkeződecentralizáció ellen tiltakoznak.

„Engem ne etess!” - Újabb petíciót indítottak a dunaszerdahelyi szülők!
Illusztráció (Fotó: Paraméter)

A petícióval a városi önkormányzat szeptemberi ülésén jóváhagyott határozata ellen emelték fel szavukat, melynek része, hogy a jelenlegi kilenc óvodát kiemelnék az oktatási intézmények hálózatából, majd négynek közülük önálló jogalanyiságot biztosítva, ötöt pedig ezekhez kihelyezett tagozatként hozzárendelve működtetnének tovább.

Hasonló az önkormányzat terve a városi önkormányzat hatáskörébe tartozó iskolák és a már említett óvodák konyháival is. Ez ügyben múlt héten határozott a képviselő-testület, miszerint felállítanak egy bizottságot, amely az iskola- és óvodakonyhák állapotának felmérésére kiválasztott cég észlelései nyomán javasol majd intézkedéseket az önkormányzatnak. Várhatóan ez még egy hosszabb folyamat lesz.

A szülők az önkormányzati kezdeményezés ellen már indítottak egy petíciót korábban is, melyet néhány nap leforgása alatt 1200-an írtak alá. A városvezetés szerint ugyanakkor ezt a petíciót a tájékozatlanság szülte.

„Az 1200 aláíró tudatában volt annak, hogy miről van szó. Amellett tették le a voksukat, hogy kilenc jogalanyisággal rendelkező ovi létesüljön, és ne négy” – reagált a képviselő-testületi szeptemberi ülésen az egyik szülő, Beke Zsolt.

„A petíciót nem félelemből csináltuk, és nem azért, mert tudatlanok vagyunk, hanem mert mi tiltakozni akartunk ez ellen” – szögezte le Horváth Zsuzsa, az aláírásgyűjtés fő kezdeményezője.

Az új petíció szerint a szülők tartanak attól, hogy a kihelyezett óvodák számára egyfajta alárendelt szerep jut majd.

„Ezzel elveszítenék a saját oktatási ideológiájukat, karakterüket, ami alapján a szülők kiválasztották az óvodát gyermekük számára” – fogalmaznak.

Véleményük szerint ez nemcsak az óvodai pedagógusok munkahelyeit sodorja veszélybe, de a konyhák központosításán keresztül az ottani személyzetét is.

„Nem is beszélve arról, hogy a gyerekek időben megkapják-e az ételeket a kihelyezett óvodákban, valamint arról, hogy fennáll a veszélye a szállított ételek szennyeződésének” – fejtették ki.

A petíció kezdeményezői szerint a határozattal kialakuló óvodai- és étkezdehálózat nem lesz effektív. Úgy vélik, negatív példaként szolgál a komáromi és királyhelmeci önkormányzatok hasonló döntése. „Itt az összevonások után a kisebb intézmények teljesen megszűntek, a polgárok elégedetlenségéhez pedig az is hozzájárult, hogy az étkezdehálózat működésképtelenné vált” – jegyezték meg.

A Facebookon „Ovikonyhák Nenyúljhozzám” néven indult kezdeményezés, ahol nyomon követhető minden aktualitás a tiltakozással kapcsolatban. Az iniciátoroktól megtudtuk, hogy a petícióval nemcsak a jelenlegi ovis gyermekek szüleit, de mindenkit szeretnének megszólítani.

Azt is jelezték, hogy aki csatlakozni szeretne, hol teheti meg:

Információink szerint az aláírásgyűjtés minimálisan a következő önkormányzati ülésig tart, ami november 29-én lesz.

(para)