„Ennek köze nincs a demokráciához” – Kaliňákék hőzöngve reagáltak a meggyanúsításra

2023. február 2. - 13:48 | Belföld

Robert Kaliňák volt belügyminiszter törvénytelennek és értelmetlennek tartja azt, hogy a NAKA vesztegetéssel gyanúsította meg. Robert Fico, a Smer elnöke rámutatott, hogy az egész meggyanúsítás František Imrecze, a Pénzügyi Hatóság volt vezetőjének vallomásán alapszik.

„Ennek köze nincs a demokráciához” – Kaliňákék hőzöngve reagáltak a meggyanúsításra
Fotó: TASR

Kaliňák szerint ilyen határozat kiadásával megsértették a büntető törvénykönyvet, és szerinte a nyomozónő visszaélt a joghatalmával. Emellett felrótta, hogy nem tették számára lehetővé, hogy áttanulmányozza az ügyiratot.

„Annak, ami az elmúlt órákban történik, köze nincs a demokráciához és a jogállamisághoz” – jelentette ki Fico. Kaliňák meggyanúsítását a Smerrel és a demokratikus ellenzékkel szembeni támadásnak tartja. Ismét felhozta, hogy olyan módszerekkel akarják likvidálni az ellenzéket, amiket a fasiszta és autokrata rendszerekben alkalmaztak. Fico továbbá arról sem feledkezett meg, hogy bírálja az előrehozott választások szeptemberi időpontját.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) szerdán vesztegetéssel gyanúsította meg Robert Kaliňákot és az oligarcha Jozef Brhelt. A hatóság szerint a két személy a Pénzügyi Hatóságban vezetői beosztást betöltő személynek adtak át kenőpénzt a funkciójához kötődő feladat ellátásával kapcsolatban.


TASR/para