Ennio Morricone reméli, Oscar-díjat kap Tarantino új westernfilmjéhez írt zenéje

2015. december 11. - 19:51 | Kultúra

Ennio Morricone olasz zeneszerző reméli, hogy Oscar-díjat kap filmzenéje, melyet Quentin Tarantino Aljas nyolcas című westernfilmjéhez írt.

"Ha nekem adják az Oscart, természetesen elfogadom" - viccelődött a 87 éves Morricone. A római zeneszerző 2007-ben életművéért kapott Oscar-díjat. A Volt egyszer egy vadnyugat című film óta eltelt negyven évben Morricone nem írt zenét westernfilmhez. Tarantinónak azonban sikerült őt meggyőznie arról, hogy ismét ehhez a műfajhoz nyúljon. A filmzenét december 18-án mutatják be először.

"Tarantino már 2009-ben felvetette, hogy írjam meg a Becstelen Brigantyk filmzenéjét, akkoriban azonban nem volt rá időm. Ezúttal ismét megpróbálta, de épp Guiseppe Tornatore filmjét készültem befejezni és ismét nemet mondtam neki. Júniusban aztán meglátogatott római otthonomban, csak egyetlen zenei témát adott nekem, nem többet. Beleegyeztem, végül az egész partitúrát én írtam" - mesélte el Morricone a La Repubblica című napilapnak adott, pénteken megjelent interjújában.

"Szabad kezet kaptam Tarantinótól. Prágai találkozásunkig, a felvételekig egyetlen hangot sem akart hallani. Végül annyira elégedett volt, hogy azt mondta, már a következő filmje is megvan, amellyel dolgozhatnék" - árulta el a zeneszerző, aki hozzátette: "minden rendező más. Tarantino egy erőteljesen szimfonikus, több hangszerre írt zenét kapott tőlem".

Az Aljas nyolcas című western három évvel Tarantino nagysikerű filmje, a Dzsango elszabadul után kerül a mozikba, a főszerepekben Kurt Russel és Jennifer Jason Leigh láthatóak, de a szereplőgárdában van Samuel L. Jackson, Bruce Dern, Tim Roth, Channing Tatum és Demian Bichir is. Az Egyesült Államokban már karácsonykor látható lesz az Aljas nyolcas, csakúgy, mint egykor a Dzsango elszabadul, amely 2013-ban a megkapta a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó Oscar-díjat, valamint a BAFTA- és Golden Globe díjat is. Christoph Waltz megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart.

MTI/para

Címkék: Ennio Morricone