Ennyi haláleset történt a koronavírusos vakcina miatt Szlovákiában 

2021. június 11. - 10:12 | Belföld

A koronavírus elleni oltással összefüggésben az Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet (ŠÚKL) szerint csütörtökig 5795 esetben merült fel a mellékhatások gyanúja.

Ennyi haláleset történt a koronavírusos vakcina miatt Szlovákiában 
Fotó: TASR

Ebből 447 súlyosnak minősíthető, ami a bejelentések 7,7 százalékát jelenti. A leggyakrabban jelentett komoly mellékhatásnak a tartósan magas vérnyomás bizonyult. Mások ájulásra, trombózisra, allergiás reakciókra, átmeneti bénulásra vagy rövid távú eszméletvesztésre, esetleg epilepsziás rohamra panaszkodtak. A mellékhatások előfordulása és intenzitása a személy általános egészségi állapotától és az életkorától is függ

Csütörtökig az intézet összesen három oltással kapcsolatos halálesetet tart nyilván, egy-egy esetben a Pfizer és a Moderna vakcináinak beadását követően, amikor a szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy lehetséges az összefüggés az oltóanyag és a haláleset között. Egy személy esetében, akit AstraZenecával oltottak be, szintén valószínűsítik az összefüggést a beadott szer és a halál beállta között. A többi - beleértve a sajtóban is megjelent néhány - esetben kizárható az ilyen összefüggés.

Az Országos Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint szerdáig 1 852 580-an kapták meg az oltóanyag első adagját, a másodikat pedig 1 046 405-en.

TASR