Ennyi időt töltöttek munkával a parlamentben a képviselők 2019 első felében

Szlovákiában a parlamenti képviselők 40 tárgyalási napon vettek részt a parlamentben a 2019-es év első felében. Ez nyolc ülést jelent, beleértve a három rendkívüli-és egy ünnepi ülést. A legrövidebb a 43. ülésszak volt, ami 7 napon keresztül tartott.

A három rendkívüli üléseken visszahívásokról szavaztak. A januári ülésen Andrej Danko házelnököt akarta elmozdítani az ellenzék a helyéről a kisdoktori munkája körül kialakult botrány miatt. Februárban Martina Lubyová oktatásügyi minisztert szerették volna leváltani, áprilisban pedig Érsek Árpád közelekdésügyi miniszter elmozdításával próbálkoztak. Az ellenzék egyik esetben sem járt sikerrel.

A parlament ünnepi ülésén 2019. június 15-én beiktatták hivatalába Zuzana Čaputová államfőt, aki Ivan Fiačan, az Alkotmánybíróság elnökének jelenlétében tette le az esüküjét.

A leghosszabban a 40. ülésszak tartott, összesen 11 napon keresztül. Ebbe beletartozott az a rendkívüli ülés, amin az ellenzék megpróbálta leváltani Andrej Dankót.

Februárban a parlamenti kpviselők elkezdték az alkotmánybíró-jelöltek megválasztását. Eddig nem választották meg az elegendő jelöltet, legközelebb szeptemberben szavaznak a jelöltekről.

2019 második felében három rendes ülés van betervezve a parlamentben, ami 35 tárgyalási anpot jelent. A képviselők legközelebb szeptember 10-én térnek vissza a parlamentbe.

TASR/para