Ennyi lenne a maximális nyugdíjkorhatár - a Smer javaslata szerint

A Smer-SD bemutatta a maximális nyugdíjkorhatárral kapcsolatos javaslatát.

A maximális nyugdíjkorhatár a férfiaknál 65 év lenne, a nőknél, akik egy gyermeket neveltek fel 64 év, azoknál a nőknél pedig, akik legalább két gyermeket neveltek fel, 63 év.

Egy ilyen alkotmánytörvényt szeretne elfogadni a Smer-SD kormánypárt. Az alkotmánytörvény-javaslatot a jövő hét végén terjesztenék elő a parlamentben, hogy már a következő júniusi találkozón lehessen róla vitázni. „A további vitára az egész nyár – július, augusztus, szeptember - a rendelkezésünkre fog állni” – jelezte Robert Fico (Smer-SD) pártelnök a szerdai parlamenti sajtótájékoztatón. 

Mivel alkotmánytörvényről van szó, ennek elfogadásához legalább 90 szavazatra van szükség, vagyis az ellenzék szavazatai is kellenek. „Tisztában vagyunk vele, hogy kompromisszumot kell kötnünk az ellenzéki pártokkal is, különben a kezdeményezésnek semmi értelme nem lesz” – tette hozzá Fico. 

Ha a nyugdíjba vonulás felső határa 65 év lesz a férfiaknál, akkor Fico szerint körülbelül 2035 és 2037 között már nem fog tovább emelkedni a nyugdíjkorhatár. Ha nem szabjuk meg ennek a határát, akkor a ma született gyermekek (2018) 71 évesen fognak nyugdíjba menni. Ezt pedig egyszerűen nem fogadhatjuk el” – tette hozzá a Smer-SD elnöke. 

A párt képviselői ma Ján Richter (Smer-SD) munkaügyi miniszterrel és a szakszervezetek képviselőivel tárgyaltak erről a javaslatról. Kovo Emil Machyna, a Szakszervezeti Szövetség (OZ) elnöke üdvözli egy ilyen törvény előkészítését. „Meg vagyok róla győződve, hogy az emberek sokat dolgoznak Szlovákiában, jól dolgoznak, sok a túlórájuk, és jó dolog, ha tudják, hogy mikor mennek nyugdíjba” – hangsúlyozta.

Hozzátette: a szakszervezetek azt szeretnék, ha a maximális nyugdíjkorhatár 64 év lenne, de hajlandóak erről tárgyalni, és kompromisszumot kötni. Machyna szerint fontos alkotmánytörvénybe foglalni a nyugdíjazás maximális évét.  

TASR