Ennyi pénzt költött el Szlovákia lakossága 2016 első félévében

2016. december 3. - 16:10 | Belföld

2016 első félévében a szlovákiai boltok és üzletek összesen 9,2 milliárd euróra tettek szert – írja  a Cas.sk.

Ennyi pénzt költött el Szlovákia lakossága 2016 első félévében
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Ha ezt elosztjuk egy személyre, ez azt jelenti, hogy Szlovákia lakosai 1700 eurót költöttek vásárlásra az év első hat hónapjában – mindez a Poštova banka elemzéséből derült ki.

Jana Glasová banki elemzője elmondta, hogy a pénz 47 százalékát az emberek szupermarketekben és hipermarketekben (bevásárló-központ) hagyták ott. „Az emberek a pénzt többnyire ruhákra, kozmetikumokra, gyógyszerekre vagy ékszerekre költötték“ – mondta Glasová. A kiadások tizede üzemanyagra ment, s a pénz másik tizedével háztartási árukat vettek vagy interneten keresztül vásároltak.

Az elemző kiemelte, hogy a legsikeresebb időszak a kiskereskedők számára az év utolsó csütörtöke. Ennek egyik oka a karácsony – az ünnepek előtt szinte tömve vannak az üzletek.

Átlagonfelüli értékesítést könyvelhettek el a kiskereskedők a tavalyi év utolsó negyedévében. „Kivételt jelentettek a benzinkutak, mert a jgépjármű-szezon többnyire tavaszra és nyárra összpontosul“ – jelentette ki az elemző.

Az év végén a sport-és játéküzletek járnak legjobban anyagilag, ebben az időszakban rengeteg számítógépet, mobiltelefont, háztartási árut adnak el.

Cas.sk/para

Címkék: bevásárlás, bevétel