Ennyi pénzt szórunk el a januári népszavazásra

2022. november 9. - 15:42 | Belföld

10,4 millió eurót különített el szerdán a kormány a januári népszavazás megrendezésére, ebből 8,7 milliót a belügyminisztérium, 1,6 milliót pedig a Statisztikai Hivatal számára.

Ennyi pénzt szórunk el a januári népszavazásra
Fotó: TASR - illusztráció

A költségek egy részét, 5 344 161 eurót még az idei költségvetésből fedezik, a maradék 5 134 262 euró a 2023-as állami költségvetést terheli – közölte a belügyminisztérium.

A pénz nagy részét a népszavazási bizottságok tevékenységére, elektronikus kommunikációjának költségeire és tagjainak jutalmazására fordítják, továbbá a szavazólapok és a népszavazási tájékoztatók kinyomtatására, a postai úton való szavazás biztosítására, a szavazóhelyiségek kialakítására és felszerelésére, valamint a közbiztonság biztosítására.

A Statisztikai Hivatal például az adatok feldolgozásának költségeire kapja a pénzt.

A kormány által jóváhagyott anyag tartalmazza a népszavazás megszervezésében résztvevő állami, járási és helyi önkormányzati hivatalok feladatait és a határidőket, például a nyomdai anyagok elkészítésére és kézbesítésére vonatkozó időpontokat.

A népszavazást a Smer-SD és más ellenzéki pártok kezdeményezték, a szavazók arról dönthetnek 2023. január 21-én, egyetértenek-e azzal, hogy népszavazás útján vagy parlamenti határozattal lerövidíthető legyen a választási ciklus.


(TASR)

Címkék: népszavazás