Ennyi volt: nem vizsgálja tovább a NAKA Kočner és Šufliarsky sms-ezését

Alig több mint három hónappal a nyomozás kezdete után a rendőrség lesöpörte az asztaláról Marian Kočner és Peter Šufliarsky, korábbi főügyészhelyettes sms-váltásának ügyét.

Ennyi volt: nem vizsgálja tovább a NAKA Kočner és Šufliarsky sms-ezését
Fotó: TASR

Mint ismert, Peter Šufliarsky egyike volt a Főügyészség kulcsembereinek, amikor kiderült, hogy többszáz sms-t váltott Marian Kočner vállalkozóval, akit egyebek mellett a Kuciak-gyilkosság rendelésével is gyanúsítnak.

Šufliarsky először akkor beszélt az sms-ekről, miután az Aktulity.sk hírportál érdeklődni kezdett az üzenetek tartalmáról, egy részét pedig az OĽaNO elnöke, Igor Matovič nyilvánosságra is hozta. Szerinte több mint négyszáz sms-ről van szó, amelyek 2017-ből származnak. Az üzenetekben említették a választásokat, Kočner széfét, valamint egy kétórás beszélgetést egy autóban.

Šufliarsky megerősítette, hogy 2017 januárja és júliusa között sms-ezett Kočnerrel, de állítja, hogy a válaszai professzionálisak és a tisztességesek voltak. A főügyész korábbi helyettese megemlítette azt is, hogy Kočner az ő meggyilkolását is megrendelhette.

Šufliarsky szerint a kommunikációja Kočnerrel semmilyen mértékben nem függ össze Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásával. Miután kiderült, hogy Šufliarsky sms-eket váltott Kočnerrel, távozott a főügyészhelyettesi pozícióból, de az Aktuality.sk szerint azóta is Főügyészségen dolgozik. Korábban azt ígérte, nyilvánosságra hozza a teljes beszélgetést, de erre azóta sem került sor.

Az ügyet a NAKA korrupcióellenes egysége vizsgálta, alig több mint három hónappal később azonban lezárták az ügyet.

A rendőrség tájékoztatása szerint a NAKA korrupcióellenes egységének nyomozója azért vetette el az ügyet, mert nincsenek olyan bizonyítékok, amelyek arra utalnának, hogy bűncselekmény, szabálysértés vagy fegyelmi vétség történt.

A lap úgy tudja, Šufliarsky és Milan Lučanský rendőrfőkapitány közeli barátok, a rendőrfőnök pedig áprilisban támogatásáról biztosította a korábbi főügyészhelyettest, amikor a téma nyilvánosságra került.


(aktuality.sk/TASR/para)